Vánoční houbový kuba, jak ho miluje šéfkuchař Jaroslav Sapík, vás nadchne

Porotce oblíbené kulinární soutěže posluchačských receptů Pochoutkový rok a známý šéfkuchař Jaroslav Sapík připravil svého oblíbeného houbové kubu. Může se stát předkrmem na Štědrý den, a když vám zbyde poslouží jako základ originální česnekové polévky.

Ingredience
  • 500 g ječných krup (velikost 10)
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrst sušených hub (hříbků)
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce drhnuté majoránky
  • může být 1 lžička drceného kmínu

Postup

Nejdříve namočíme přes noc 500 g ječných krup velikosti 10. Druhý den je uvaříme v osolené vodě doměkka.

Na pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla. Orestujeme na něm 1 cibuli nakrájenou nadrobno dorůžova. Teprve potom k cibuli přidáme 4 stroužky česneku pokrájené na plátky a krátce osmahneme. Přidáváme až v závěru restování cibule, aby česnek nezhořkl.

Potom do pánve přidáme uvařené kroupy a krátce je orestujeme. Následně přidáme houby. Ty jsme předtím povařili 15 minut ve vodě. Vodu, ve které se vařily, necháme zredukovat na minimum. Houby přidáme do pánve i se zbytkem tekutiny.

Směs ochutíme 2 špetkami soli, 1 špetkou pepře a 2 lžícemi drhnuté majoránky. Můžeme přidat dle chuti i 1 lžičku drceného kmínu. Vše dobře promícháme a dáme do sádlem vymazaného pekáčku a pečeme v troubě při teplotě 180 °C asi 15 minut dozlatova.

Jaroslav Sapík

Recept na houbového kubu si uchovává proto, že patří tradičně na jeho štědrovečerní stůl. Pokud se stane, že trochu zbyde, použije ho jako základ vydatnější česnečky, do níž rád přidá uzené maso.

Přivítal nás ve své malebné zkušební kuchyni, kde zkouší nové recepty a vítá své hosty na menších kulinářských kurzech. Kuchyně je vybavena řadou věcí, které v kuchyni používaly naše babičky a prababičky. Bylo to jako vždy příjemné setkání plné zajímavého povídání.

Jaroslav Sapík