Vánoční trhy v hlavním městě krušnohorských dřevěných figurek

27. listopad 2012

Seiffen je městečko v Krušných horách, třináct kilometrů od hraničního přechodu Hora svaté Kateřiny. Je proslavené tím, že se tu snad v každém domě vyrábějí nebo prodávají tradiční krušnohorské vyřezávané vánoční figurky a ozdoby.

Louskáčky, světlonošei, kouřící panáčky, vánoční pyramidy, svícny a další a další. Kromě toho tu pod rukama šikovných řezbářů vznikají také dětské dřevěné hračky. Dřevěné figurky tu neuvidíte jen za výlohami obchodů, ale v nadživotní velikosti i na ulicích.

Už tak pohádková atmosféra městečka zesiluje během vánočních trhů. Letos začínají v pátek 30. listopadu. Už od dopoledne tu mají připravený program. Historický průvod horníků a krojovaných družin, různá hudební vystoupení, slavnostní rozsvěcení vánočního osvětlení a další. Program trhů naleznete ZDE.

Doprovodný program je i o následujících víkendech. V sobotu 15. prosince odpoledne Seiffenem opět projde historický krojovaný průvod. O týden později 22. prosince se bude konat dětský lampionový průvod za vánočním mužem.


Zvětšit mapu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.