Včelaři v Moravskoslezském kraji letos vytočili podstatně méně medu než loni

10. srpen 2021 12:15

Někteří včelaři v Moravskoslezském kraji mají za sebou velice špatnou sezonu. Mnozí totiž vytočili i o polovinu méně medu než v minulém roce.

Jsme letos přibližně na polovině toho, co jsme měli loni. Vůbec nám tady nevyšlo počasí. Vlastně celý květen nám tu propršelo s nízkými teplotami, včelky nosily nektar jen tři dny z třiceti. Potom jsme trošičku doufali v lípu, která je tady u nás hlavní snůška, tam se taky nezadařilo," říká včelař Luděk Klinkovský z Libhoště na Novojičínsku.

Podobné zkušenosti mají i další včelaři z Moravskoslezského kraje. Trošku toho medu bylo, ale to je tak čtvrtina toho, co by měly donést, aby se uživily," uvádí Jaroslav Kopeček z Pržna v Beskydech. 

Odborníci si špatnou sezonu těžko vysvětlují. Podle nich se na ní podílí hned několik faktorů a počasí hraje spíše okrajovou roli.

Tam hraje roli víc faktorů. A já osobně se domnívám, že to klíčové, co určuje potom ten výsledek, je kombinace - viry a pesticidy," říká včelařský odborník, takzvaný apidolog, Antonín Přidal z brněnské Mendelovy univerzity.

autor: pdu
Spustit audio