Ve Formuli 1 jezdí v zatáčkách 220, my jen 150, říká pilot Formule 3 Roman Staněk

Velká naděje motoristického světa vyrůstá v Zašové na Valašsku. Talentovaný pilot Roman Staněk v barvách italského týmu Trident letos útočí na prvenství ve Formuli 3.

Roman Staněk, rodák z Valašského Meziříčí, je osmnáctiletý český automobilový závodník. Od dětských let závodil na motokárách, od roku 2019 pak přešel na formule, kde prokázal, že má talent. Tým Charouz ve spolupráci s týmem Ralfa Schumachera se rozhodli, že jej pošlou závodit do FIA F3, ačkoliv to vypadalo nejdříve na setrvání v F4. Jeho týmovými kolegy v jeho první sezóně ve Formuli 3 byli Brazilec Igor Fraga a Ralfův syn David Schumacher, kterého později v týmu nahradil Michael Belov. V sezóně 2022 Roman závodí za tým Trident v šampionátu Formule 3.

Čtěte také

Rok 2022 je rokem, který jezdce Romana Staňka stojícího stále na začátku své kariéry může přiblížit k vysněné Formuli 1. Teprve osmnáctiletý talent ze Zašové u Valašského Meziříčí má za sebou úvodní tři závody devítidílného seriálu Formule 3 – zvítězil v italské Imole a naposledy v Barceloně bral druhé místo. A stejná pozice mladému studentovi patří také v průběžném pořadí.

Roman Staněk byl hostem ve vysílání Českého rozhlasu Zlín a mimo jiné prozradil, že je čerstvým majitelem řidičského průkazu a že na běžných silnicích rozhodně nezávodí. “V běžném provozu je to jinačí. Na trati jsme zvyklí sledovat jenom vlajky a najednou to jsou značky, ale už jsem si zvykl,” dodává s úsměvem.

Hlavním tématem rozhovoru byla samozřejmě jeho účast ve Formuli 3. Ze zákulisí těchto závodů v rozhovoru například uvedl, že největší rozdíl mezi Formulí 1 a Formulí 3 je v rychlosti, a to nejen na rovince, ale hlavně v průjezdu zatáčkami: „Formule 1 má strašně moc aerodynamických prvků a to jí dovoluje jezdit rychleji v zatáčkách. Například v devadesátistupňové zatáčce my dokážeme jezdit 150 a oni až 220.“ 

To mimo jiné souvisí především s fyzickou přípravou, kdy je podle Romana potřeba posilovat hlavně krk, aby právě v zatáčkách jezdec nenakláněl hlavu.

Jak složitá je případná cesta do Formule 1? A je právě to cílem Romana Staňka? Jak Roman zvládá spojit závodění se studiem na Střední škole Kostka ve Vsetíně? Jaký závodní simulátor má doma? A porazí ho někdy ve virtuálním prostředí jeho kamarádi?

To a mnohem více se dozvíte v záznamu rozhovoru s Romanem Staňkem.

Spustit audio

Související