Ve Frenštátě pod Radhoštěm si výstavou připomínají prezidenta Masaryka

3. prosinec 2018

Pětiminutový černobílý film z roku 1924, který zachycuje příjezd prezidenta Masaryka do Frenštátu pod Radhoštěm. To je jedna z rarit výstavy připomínající ve frenštátském muzeu sto let od vzniku republiky.

TGM a 100 let od vzniku republiky. Muzeum ve Frenštátě pod Radhoštěm si výstavou připomíná právě toto významné výročí a osobnost prezidenta T. G. Masaryka ve spojitosti s Frenštátskem.

Rozmanitými dobovými exponáty přibližuje jak poválečné Frenštátsko a život jeho obyvatel, tak i několik vzácných prezidentských návštěv, které jsou zachyceny na fotografiích a dokonce i na černobílém filmu. S muzejním pracovníkem Martinem Trubačem jsme na výstavě hovořili nejen o unikátních záznamech – poslechněte si v naší reportáži.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.