Ve Frýdeckém lese jsou ukryté poklady. Nadšený hledač pozoruhodných kamenů jich má doma plný pokoj

19. říjen 2018
Česko – země neznámá

Žádné hrnce se zlatými mincemi, ani šňůry pravých perel nečekejte. Poklady z Frýdeckého lesa jsou studené, vlhké, pokryté zelenými řasami a často dokonale splývají s okolím. Jsou to totiž kameny ukryté v potoce Podšajarka. Najít se dají jen s notnou dávkou intuice a štěstí. Stejně je vyhledává Tomáš Vrubel z Lískovce u Frýdku-Místku.

Na poměrně malém úseku tohoto potůčku objevuje podivné nálezy. Kameny, které ho při procházce zaujmou třeba svým neobvyklým tvarem, vezme domů a očistí je. To, co se na některých z nich objeví, doslova bere dech. Vyobrazené tváře, výjevy, abstraktní symboly. Vše vzbuzuje znepokojivé otázky. Mnohdy ani blízcí Tomáše Vrubla nevěří, že na kameny někde potajmu v lese sám nemaluje.

Ještě větší údiv vyvolal další nález. Zkamenělé vejce s embryem uvnitř. To už by opravdu sám do kamene vytesat nezvládl. Co představují tyto nálezy? O čem svědčí? Co člověk, to názor. Sběratel nikomu nic nepodsouvá, ačkoli sám má svou teorii, podpořenou hledáním podobných symbolů a jejich srovnáváním.

Každopádně, i kdybyste se žádné poklady do Frýdeckého lesa hledat nevydali, procházka tímto kusem příměstské zeleně je opravdovým pohlazením na duši. Lesem vás může provést například Naučná stezka Frýdecký les, která má 10 zastavení a je dlouhá 3,5 kilometru. Na jednotlivých zastaveních se dozvíte něco o významu a funkcích lesa, ale také o houbách a dalších lesních rostlinách, starých stromech, živočiších a vodě v lese.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.