Ve Frýdku-Místku dokončili opravu dalších domů pro seniory

17. srpen 2017
Dobré odpoledne

Dalším stovkám seniorů ve Frýdku-Místku nebude profukovat přes stará okna a teplo unikat fasádami. Radnice se totiž ve velkém pustila do zateplování městských domů a dělníci právě dokončují práce na šesti domech s pečovatelskou službou, ve kterých je více než 250 bytů. V novém už bydlí třeba důchodci na ulici 17. listopadu.

Tři důchodkyně jsou právě před nově opravenými domy. Doufají, že bílé fasády dlouho bílé zůstanou, nahradily původní zelenou a žlutou omítku. Třeba paní Eva Vonzinová bydlí v jednom z domů už 6 let.

„Jsem strašně moc spokojená. A ještě si to tady zlepšujeme, jak se dá. Bylo to tady kolem zarostlé, tak okopáváme kachličky a dáváme to dokupy. Jsou tady dole taky nové sušáky, předtím tady žádné nebyly,“ říká paní Vonzinová.

Kompletní rekonstrukcí prošly také lodžie, součástí byla i montáž zmíněných sušáků. A k jednomu z domů byl přistavěn i evakuační lůžkový výtah. Dělníci už dokončují jen terénní úpravy.

„Občané si tam užili svoje, protože samozřejmě ta rekonstrukce byla náročná. Ale všechno máme za sebou a teď se jim to všechno vrátí. Mají izolovaná okna, izolovanou fasádu,“ říká náměstek Jiří Kajzar (Naše město FM).

Do domů v ulici Sadové a 17. listopadu město investovalo desítky milionů korun. Celkem má ve své správě více než 1300 bytů v 50 domech a řadu z nich velké opravy ještě čekají.

„Nechal jsem zpracovat studii, kde jsme chtěli vyčíslit, v jakém stavu je bytový a nebytový fond. Došli jsme k závěru, že celková zanedbanost je bohužel skoro 400 milionů korun,“ dodává Kajzar.

Při rekonstrukci domů v ulici 17. listopadu získali nové bydlení i chránění rorýsi, kteří po zateplení fasády přišli o původní úkryty. Na domech je nově umístěno 16 čtyřkomorovým budek.

autor: iha
Spustit audio