Ve Frýdku-Místku otevřeli centrum pro uprchlíky

29. březen 2022

I menší města už otevírají centra pro uprchlíky z Ukrajiny. Nově funguje ve Frýdku-Místku v tamním Národním domě. Lidé, kteří prchají před válkou, tam dostanou na jednom místě potřebné informace pro pobyt v Česku. Včetně nabídek práce, jazykových kurzů či třeba základních potravin.

Jsou tady piškoty, těstoviny, mléko, jsou tady i nějaké zásoby drogerie. Vše je tady připraveno pro uprchlíky v nouzi. „Je to taková potravinová banka, veškerá humanitární pomoc kromě oblečení,“ říká Yana Stupak, původem z Ukrajiny, která teď jako asistentka tlumočí a pomáhá svým krajanům v nově otevřeném centru pro uprchlíky. V Česku žije už tři a půl roku.

Centrum je otevřeno každý pracovní den. Lidi tu nasměrují ke konkrétní pomoci, najít školu, školku, mají tu také aktualizovanou nabídku volných pracovních míst. „Jedna paní pracuje ve Frýdku v Beskydských uzeninách, je to práce na balení. Někdo uklízí, někdo pomáhá ve škole a někdo pomáhá jako dobrovolník,“ vyjmenovává Yana.

Kdo by chtěl uprchlíkům pomoct, může přinést do sběrných míst třeba boty. Dobrovolníci tu nabízejí také odvoz k zaregistrování do asistenčního centra v Ostravě. „Moc děkujeme všem Čechům, kteří pomáhají. Opravdu jsou to zlatí lidé,“ děkuje paní Stupak.

Podpora bydlení

Kontaktní místo pro uprchlíky zřídilo město ve spolupráci s charitativními organizacemi. Ode dneška navíc spouští i ubytování v bývalých kasárnách v Palkovské ulici. Dosud nacházeli běženci zázemí u soukromníků.

„Vedení města se rozhodlo podpořit zpětně ubytovatele na území města, kteří nám doslova vytrhli trn z paty, protože my jsme neměli vůbec žádné volné byty, žádné kapacity. A vlastně bezplatně ubytovali uprchlíky v těch prvních dnech, kdy nikdo nevěděl, jak se situace bude vyvíjet. Schválili jsme příspěvek 300 korun na noc na jednoho ubytovaného uprchlíka,“ dodává primátor Frýdku-Místku Petr Korč (hnutí Naše město FM).

Spustit audio