Ve Frýdku-Místku si připomněli 80. výročí jediného ozbrojeného odporu proti okupaci

15. březen 2019

Osmdesát let uplynulo od jediného historicky doloženého ozbrojeného odporu proti okupaci. Vojáci v Czajankových kasárnách ve Frýdku-Místku se dokázali bránit asi půl hodiny, než jim došly náboje. Tuto událost si připomněli obyvatelé města i pamětníci přímých aktérů.

Jako rodinný poklad opatruje pan Zdeněk Mamula to, co mu zůstalo po tatínkovi. Medaile a další ocenění za hrdinství. Byl tehdy 14. března 1939 v kasárnách.

„Byl odveden sem a narukoval počátkem března. Čili on tady byl 14 dnů nebo tři týdny. Patřil mezi nováčky, měl tady mít výcvik. Ani neměl žádnou zbraň. Hlavně byl rád, že nebyly žádné represe. Na to, že tady bylo tolik padlých Němců, tak se těm klukům nepomstili,“ říká pan Mamula.

Vojáků wehrmachtu padlo minimálně 12, na opačné straně nikdo. A Němci skutečně nikoho nepotrestali a po nějaké době se všichni vojáci z už obsazených kasáren dostali domů.

Na 80 let starou událost si vzpomíná i pan Karel, který bydlí poblíž. „Promítalo kino Vlast, takže jsme tehdy byly všichni v kině. A potom Němci zalehli tady do toho parku a začali to tady ohrožovat,“ popisuje pan Karel.

Boj trval jen půl hodiny, protože v kasárnách byl nedostatek střeliva, potvrdil Petr Majer, předseda legionářské obce ve Frýdku-Místku. Přečetl kousek rozhovoru, který si zapsal, když mluvil s Miroslavem Šolcem. Ten byl ještě nedávno posledním žijícím přímým aktérem bitvy.

„Nikdy ve svém životě jsem neztrácel naději. Jde o to umět se v pravou chvíli rozhodnout. Když jsem bral v Czajankových kasárnách do ruky lehký kulomet a viděl jsem, že mám jen dvacet nábojů, měl jsem moc stísněné pocity. Ale strach to nebyl. Bylo to přesvědčení, že slova přísahy musím naplnit, i kdybych měl položit svůj život,“ přečetl Petr Majer.

Zítra bude vzpomínka na tyto události pokračovat. Ve frýdeckomísteckém Faunaparku odpoledne včetně věrné rekonstrukce obléhání kasáren.

autor: mrk
Spustit audio

Související