Ve sběrnách začíná platit přísnější režim. Za kovy už hotovost nedostanete

1. březen 2015
Zprávy , Zprávy

Kovošroty už nesmí platit lidem za staré železo v hotovosti. Peníze mají posílat na účet, nebo poštovní poukázkou. Novinku vítají hlavně obce na Ostravsku, které bojují se zloději kovů.

Lidem na Ostravsku už se zloději kovů dochází trpělivost. Kolem svých domů stavějí vysoké ploty, montují alarmy, pořizují si hlídací psy. Své o tom ví i Andrea Palarčíková.

„Co se týká železa, tak přes náš plot se dostali k sousedovi a tomu ukradli, co měl na zahradě – sud, tyčky z plotu a podobně. A přes náš plot to táhli,“ říká paní Palarčíková.

Takzvaní šroťáci kradou i na železnici. V Karviné zadrželi policisté mladíky, kteří rozebrali zabezpečovací zařízení na hlavní trati.

„Když jsme se jich potom ptali, proč to dělají, tak říkali, že hlavně kvůli mědi, protože z toho mají nějaké větší peníze ve sběrnách surovin. Říkali, že za deset kilo asi sto korun. Když jsem se jich potom ptal, jaká je hodnota života člověka v poměru k té částce, co dostanou, tak jim bylo jedno, co dostanou. Hlavně že něco dostanou,“ říká strážník David Greguš, který byl u zatýkání.

Čtěte také

Ve sběrnách už lidé za šrot peníze nedostanou takzvaně na ruku. Krádeže kovů to pomůže snížit, slibuje ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss. Inspektory chce vyslat na kontrolu okamžitě.

„Vzhledem k vážnosti situace nebudeme dělat žádné přechodné období a s kontrolami začneme hned. Počítáme s tím, že budeme provádět kontroly a budeme se snažit odhalit od začátku ty sběrny, které nová pravidla hry nevezmou za své,“ upozorňuje Geuss.

Sběrna, která zaplatí za kovový odpad v hotovosti, může dostat až milionovou pokutu.

Sběrny surovin vyplácejí bezhotovostně
autor: ada
Spustit audio