Ve slezském Jablunkově vznikl ze staré skládky park plný moderního kamenného umění

20. červen 2018
Česko – země neznámá

Cihly ze zbouraných domů, staré pneumatiky a haldy dalších odpadků. To vše ještě před několika lety „krášlilo“ prostor vedle městského lesa v Jablunkově ve slezské části Beskyd. A přitom šlo o místo, kam jablunkovští vždy rádi chodili. V městském lese se totiž už od roku 1948 koná folklorní festival Gorolski Święto. A vedle se rozkládala nevzhledná skládka.

To jistě vadilo mnoha místním lidem. Ale až teprve nápad a zejména neutuchající nadšení a snaha Jiřího Vavřače z městského úřadu v Jablunkově dokázaly změnit věci k lepšímu. Svažitý terén nad řekou Olší byl posekán, vyčištěn a těžkou technikou upraven do dvou rovných teras. Rok za rokem se budoucí park měnil.

Některé starší stromy, zejména na okraji prostoru zůstaly, další se postupně dosazovaly. Nejnověji tady najdete stromky symbolizující pojmenování města – jabloně. Stojí podél štěrkových cestiček, které návštěvníky vedou od dvou hřišť až třeba k dřevěné vyhlídce.

Park se postupně zaplňuje nejen kamennými sochami, ale také novými stromy.Letos zde vysadili jabloně

Prostor nového městského parku je velkorysý, a tak vznikl nápad zaplnit jej moderním uměním. Proto se letos už podruhé konal v Jablunkově mezinárodní sochařský plenér. Materiál, se kterým se pracovalo, byl kámen. Z polského Belchatova byly přivezeny obrovské ledovcové balvany, různě zabarvená skandinávská žula.
Umělci ze tří států do nich před zraky přihlížejících zhmotnili svou ideu, která ve většině případů respektuje tvar a podobu kamene. Všechna díla pak byla instalována v parku. Návštěvnici tak mohou při procházce obdivovat nevšední moderní umělecká díla, probouzející fantazii a obdiv k práci přírody a samotných sochařů.

Nový městský park v Jablunkově s kamennými objekty je volně přístupný po celý rok.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.