Ve středověku byl pivovarník spíš alchymistou. S Liborem Zajícem a Janou Piškulovou o kulturních dějinách piva
Libor Zajíc a Jana Piškulová představí v Apetýtu projekt Kulturní dějiny piva. V České republice je přes 600 malých pivovarů a nové stále vznikají.
„V rámci výzkumných projektů jsme dostali s profesorem Martinem Wihodou takový nápad, že bychom se mohli začít zajímat o pivo. Ale z pohledu humanitních věd – jako o něco krásného, kulturního, o něco, co neslouží pouze k opíjení se,“ vysvětluje na úvod historik Libor Zajíc z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.
Pivo se vařilo od pradávna. „Jakmile lidé poznali zemědělství, začali pěstovat určité plodiny, především obiloviny, tak z nich začali vytvářet druhotné výrobky – jedním z těch prvních bylo pivo. Od středověku byla výroba piva zajímavější. A už tehdy byla vyhlášená, dovážená na královský dvůr. Jedno z těch nejznámějších bylo bílé svídnické pivo. Bylo tak dobré, že lidé neváhali si pro něj zajet do Svídnice na území dnešního Polska.“
„Věci, které byly důležité pro pivovarníka ve středověku, byly jiné než pro pivovarníka dnešního. Člověk byl spíše alchymistou, improvizoval. Musel se obejít bez teploměru, hustoměru. Vždycky to byl risk, co vlastně z toho daného produktu vyjde.“
Kláštery byly jedním z hlavních hybatelů. Rajhrad, Předklášteří a další. „Pivo bylo pro potřebu mnichů, když nemohli v půstu jíst maso, tehdy mělo pivo nahradit jídlo,“ vysvětluje historik.
„Dnes máme nepřeberné množství stylů, ke kterým se můžeme dostat. Ať už to jsou piva svrchně nebo spodně kvašená, u kterých se používají typické české chmely nebo piva, u které se používají americké či novozélandské odrůdy chmele.“
Kam do světa vyrazit za výborným pivem? A co prohlašovala o pivu svatá Hildegarda? Co znamená pojem létající pivovar? Poslechněte si Apetýt!
Související
-
70 let za pípou a rozhodně nekončí. Hospodský Antonín Hlinka v Úlehli natočí pivo kdykoli
Antonín Hlinka točí pivo ve své hospůdce v Úlehli na Strakonicku úctyhodných sedmdesát let. Podnik je v jeho rodině od počátku 20. století. A zavřít se rozhodně nechystá.
-
Které pivo je nejlepší? Dobrý sládek se pozná podle desítky, říká sládek Tomáš Vodochodský
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. A to je určitě v Kostelci nad Černými lesy, kde v místním pivovaru vaří „tekutý chléb“ sládek Tomáš Vodochodský.
-
Sládek z minipivovaru: Pivo ze středověku by nám asi nechutnalo, neznali nic o biochemii výroby
Jiří Kratochvíl vařil pivo v Humpolci, poslední roky ale působí jako sládek minipivovaru v želivském klášteře. Ptala se Hela Dvořáková.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka