Ve Svatém Janu pod Skalou můžete vejít z kostela rovnou do jeskyně

29. listopad 2020

Už jste někdy přímo z hlavní lodě kostela vešli do jeskyně? Jedinečný zážitek můžete mít v obci jménem Svatý Jan pod Skalou u Berouna ve středních Čechách - v raně barokním kostele sv. Jana Křtitele. Podle svatoivanské legendy tu v 9. století žil první křesťanský poustevník Ivan.

Jednou k jeho jeskyni při honu zabloudil kníže Bořivoj a oba si velmi porozuměli. Kníže dokonce Ivana lákal, aby s ním žil na hradě Tetíně. Ivan ale svůj život dožil v jeskyni. Bořivoj po smrti Ivana v jeho jeskyni nechal postavit kapli a v roce 1037 jí daroval Ostrovskému klášteru.

Po zničení kláštera husity v roce 1420 se benediktini přesunuli právě do Svatého Jana pod Skalou a postupně tam vybudovali významný klášter, jehož součástí je i raně barokní kostel sv. Jana Křtitele. Původní plány celého raně barokního objektu vytvořil italský stavitel Carlo Lurago, který je kromě mnoha nádherných paláců v Praze autorem i svatohorské baziliky u Příbrami.

V jeskyni je modlitební kámen s otisky Ivanových kolenou

V Ivanově jeskyni si dnes můžete prohlédnout nejen původní kapli, kterou na památku sv. Ivana nechal vybudovat už kníže Bořivoj. Najdete tu i Ivanovo lůžko a také kámen, na kterém se Ivan modlil tak intenzivně, že do něj doslova obtiskl svá kolena.

Původní kaple, kterou nechal v jeskyni vybudovat kníže Bořivoj

Zajímavá je také „čertova díra“, kudy podle legendy z jeskyně odletěl zlý duch, kterého Ivan přemohl. Jde o impozantní temný otvor ve stropě jeskyně, který ale podle geologů vznikl zcela přirozeným způsobem v období doby ledové.

I existence Ivana byla prokázána. Mniši zdejšího kláštera nechali ostatky Ivana hledat a našli jeho hrob. V kostele sv. Jana Křtitele je tak uprostřed Ivanova náhrobku položená symbolická kůstka, zatímco jeho ostatky jsou uloženy v trezoru.

Podle legendy žil Ivan v jeskyni 35 let. Nalezené ostatky zkoumal Emanuel Vlček, který potvrdil, že kostra patřila člověku, který po většinu svého života žil v chladu a vlhku, tedy v prostředí, které odpovídá Ivanově jeskyni.

Svatý Jan pod Skalou nabízí i působivou vyhlídku

Z boční strany kostela sv. Jana Křtitele najdete volně přístupnou studánku sv. Ivana. Její voda je prosycena minerály a považuje se za léčivou. Vytéká přímo z jeskyně a podle legendy z ní pil už sv. Ivan.

Návštěvu Svatého Jana pod Skalou může spojit také s příjemnou vycházkou. Na skalním výběžku nad kostelem je oblíbená vyhlídka U Křížku, odkud získáte krásný výhled na celý Český kras.

Spustit audio