Ve Valašském Meziříčí můžete navštívit Florární kostel, tvoří ho 57 stromů

23. červen 2022 11:37

Florální kostel slavnostně otevřeli ve Valašském Meziříčí. Ojedinělý projekt umělců Michaely Černické a Jiřího Černického roste pod vrchem Helštýn.

Ve Valašském Meziříčí byl oficiálně představen Florální kostel. Jde o projekt umělců Michaely Černické a Jiřího Černického, který tvoří 57 listnatých stromů na dohled památného vrchu Helštýn. Zelená katedrála z jabloní, topolů a dubů je v tuzemsku ojedinělá.

Originální byl i impuls k realizaci tohoto projektu. „Mně se kdysi zdál sen a já jsem ho potom ráno tak jako nadšeně vyprávěla manželovi, že jsem šla hodně hlubokým lesem, kde bylo příšeří a najednou jsem přišla na miniaturní mýtinku, kde stála gotická katedrála,“ říká k nápadu Michaela Černická. Společně s Jiřím Černickým pak dotáhli celou myšlenku k realizaci.

Ve Florálním kostele jsou různé druhy stromů a každý odrůda má svoje místo a význam. Například duby jsou vysazeny coby hlavní sloupy katedrály. Uprostřed pak stojí dva topoly, které dělají centrální věže nad křížením lodí a nad oltářem.

Zajímavé jsou i další symboly, které tu najdete. Jako oltář a lavice je použit kámen, výsadba liliemi značí čistotu Panny Marie, rudé růže jsou symbolem krve Ježíše Krista.

Stromy dorostou do požadované monumentální podoby nejdříve za 60 let a i tím je projekt výjimečný. Je totiž plánován na desetiletí až staletí.

Florální kostel vznikl díky podpoře místní firmy, která sehnala peníze na jeho realizaci. Radnice využije prostor pro pořádání kulturních akcí a svateb.

Florální kostel ve Valašském Meziříčí
Spustit audio

Související