Ve vnitřních prostorách jen s respirátorem. Většina lidí nařízení dodržuje

26. říjen 2021

Ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť musí nově lidé nosit respirátory. Ukládá jim to nové nařízení, které reaguje na vzrůstající počty nakažených koronavirem. Ústa a nos si tak i nadále musí krýt návštěvníci obchodních center. Třeba v ostravské Nové Karolině ale většina lidí pravidla dodržuje.

„Nejsem zastáncem, protože, když člověk vydechuje všechny ty bakterie, znovu je vdechuje,“ popisuje jeden z návštěvníků obchodního centra. I když s rouškami nesouhlasí, nařízení respektuje.

Podobně to má i paní Libuše z Ostravska. „Nemůžu dýchat, mlží se mi brýle. Je to každého věc, ale mělo by to být, jestli se chceme nějak ochránit,“ dodává.

Čtěte také

Většina návštěvníků ochranné pomůcky na sobě má. Jsou ale lidé, kteří nařízení nedodržují. Podle ředitele Obchodního centra Nová Karolina Martina Kubíka se ale situace v posledních dnech zlepšila. Třeba v srpnu podle něho bylo lidí bez roušek o dost více. V době, kdy opět stoupají čísla nakažených, jsou návštěvníci opatrnější. „Situace se lepší. Tím, jak se horší čísla, jsou lidé opatrnější a ve vlastním zájmu respirátor nebo roušku nosí,“ říká Kubík.

Ostraha nemůže pokrýt celé centrum. Lidi bez roušek ale upozorňuje. „Na infokiosku máme několik respirátorů k dispozici, takže když naše ostraha uvidí někoho, kdo respirátor nebo roušku nemá, upozorní ho a řekne mu, že si ochranu může vyzvednout zdarma na našem infokiosku. A to je maximum toho, co my můžeme dělat,“ dodává.

Ostraha ostravských nákupních center si může vyžádat i pomoc městské policie. Třeba během uplynulého víkendu strážníci řešili celkem čtyři případy, kdy lidé neměli na obličeji roušky. „Dva případy se týkaly jednoho ostravského obchodního řetězce a dva případy byly řešeny v rámci maloobchodní sítě. Všechny tyto případy strážníci vyřešili na místě domluvou,“ doplňuje mluvčí městské policie Jindřich Machů.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související