Ve Vrbně končí kvůli vysokým cenám plynu vyhledávaná sklárna Tomi

13. září 2022 06:20

Vrbno pod Pradědem přijde kvůli vysokým cenám plynu o vyhledávanou sklárnu. Na nízké budově v centru městečka na Bruntálsku už visí obří nápis: Na prodej.

Uvnitř dva majitelé a zároveň skláři téměř dvacet let vyrábějí věrné repliky historického středověkého skla. Do konce roku jim smlouva zajišťuje fixované ceny plynu. Pak už by museli platit mnohonásobně více a to si dovolit nemůžou. S koncem fixované smlouvy, tak chtějí skončit i skláři.

Sklář Roman Míček

„Pec je vyhřívaná plynem, je tam nějakých 1200 stupňů a hoří prakticky pořád,“ říká jeden z majitelů sklárny Roman Míček. „Až nám skončí fixace, tak to budeme muset zavřít, protože tu pec neuživíme, nevyděláme na ten plyn,“ vysvětluje.

Vyrábějí tady například číše na víno. Středověkých replik z nazelenalého skla jsou tady schopni denně vyrobit až čtyři desítky. To už ale brzy skončí. „Platíme zálohy 33 tisíc měsíčně, takže zaplatíme ročně zhruba 400 tisíc a pak by nám to vycházelo až na zhruba dva miliony. To prostě nevyděláme,“ přiznává Míček.

Sklář Vladimír Tomčík zatím moc netuší, kde sežene práci, až tuhle huť budou muset zavřít. „Člověk je zvyklý, ale budeme si muset najít něco jiného. Pokud se něco v dnešní době vůbec najde,“ krčí rameny sklář.

Sklářská huť u cesty byla i turistickou atrakcí, protože se dovnitř mohli návštěvníci, kteří zavítali do Jeseníků, podívat, jak se kdysi ve středověku sklo vyrábělo.

Vyrábějí tady repliky středověkého skla
Spustit audio

Související