Ve znamení svatomartinských slavností, Kreativ, pohádková neděle... Vyberte si z našich tipů

12. listopad 2021

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou. Hlavním leitmotivem jsou akce spojené se svatým Martinem.

Pátek

Martinský trh. To je už tradiční akce, která láká  do Frenštátu pod Radhoštěm. Náměstí Míru tam bude od pátečního poledne patřit dobrému jídlu, pití a zábavě. Příjezd svatého Martina na bílém koni doprovodí také koncerty, mimo jiné kapel Manet Rock Band a FRE(E)ROCK.

Oslava svátku svatého Martina pokračuje také v Opavě, kde se dnes po setmění můžete vydat na Svatomartinskou vinnou stezku. Ochutnávka mladého vína i dalších delikates startuje  v 16 hodin v Obecním domě.

Svatomartinské hody jsou spojené s pečenou kachnou nebo husou a s červeným vínem

Posezení u cimbálu aneb Štramberský krmáš. To je akce plná hudby, zpěvu a tance, na kterou jste dnes zváni do Štramberka. Páteční večer vám zpříjemní od 19 hodin v Kulturním domě cimbálová muzika Valašsko.

Rodinám s dětmi dnes doporučujeme navštívit Středisko volného času v Ostravě-Zábřehu. Program s názvem Martinovy lucerny slibuje už od 16 hodin tvůrčí dílny, lampionový průvod a nakonec i ohňovou show.

Sobota

Bělský les od středověku po současnost. Tak se jmenuje komentovaná procházka ostravským Bělským lesem, která zájemcům připomene historii největšího městského lesa v České republice. Pokud právě vás zajímá, jakými proměnami Bělský les za celá dlouhá léta prošel, tak sraz je v sobotu v 15 hodin na parkovišti u restaurace Dakota.

Jedna ze Svatomartinských slavností se odehraje i na zámku v Bílovci. Celý program, který v sobotu začíná v deset hodin dopoledne příjezdem svatého Martina, nabídne také občerstvení, ukázku řemesel i koncert cimbálové muziky Poštár.

Tradiční řemesla, dřevěné výrobky, ručně vyráběná bižuterie, ale také  valašské frgály nebo cmunda se zelím. To vše slibuje jeden ze Svatomartinských jarmarků, na který jste od 11 do 18 hodin zváni do Městského parku v Hradci nad Moravicí.

Ostravská Černá louka o víkendu patří výstavě Kreativ. Vedle workshopů a dílniček pro všechny tvořivé tady najdete také široký sortiment materiálů a pomůcek k vlastní tvorbě – od korálků, látek a přízí, až po barvy, štětce nebo suroviny pro výrobu svíček. K mání budou také výrobky ze dřeva a keramiky a originální oděvy i módní doplňky.

Andílek z korálků

Neděle 

Hudební výlety – Duše baroka. To je koncert, který vám může zpříjemnit nedělní odpoledne, pokud se vydáte do Kostela sv. Máří Magdalény v Dětmarovicích. Skladby Bacha, Händela, Zelenky a dalších autorů tam zazní v podání sopranistky Evy Dřízgové-Jirušové, klarinetisty Igora Františáka a klavíristy Marka Kozáka.

A neděle bude také plná pohádek. V Domě kultury města Ostravy vystoupí od 15 hodin pražské Divadlo Krapet, které přiveze Maxipsa Fíka. Ve stejný čas bude Nová scéna Vlast ve Frýdku-Místku patřit Divadlu Sympatie a pohádce Byla jednou koťata. A na Větrnou pohádku můžete vyrazit v 10 a v 16 hodin do opavského Loutkového divadla.

Podzimní Ozvěny. To je už 20. ročník cestovatelsko-hudebního festivalu, který se bude odehrávat ve dvou sálech ostravského Kulturního domu Akord. Letošní Ozvěny slibují od 12 hodin filmové projekce a besedy s cestovateli, kteří vás zavedou mimo jiné do Peru, Albánie, Švédska, ale také do Beskyd. Podrobný program akce najdete zde.

Švédsko

Vydat se dnes můžete také v rámci Polských dnů v Ostravě Krajem těšínských knížat. Komentovaná projížďka, která startuje v 10 hodin u Slezskoostravského hradu, vás zavede přes Slezskou Ostravu, Orlovou a Karvinou až do Polského Těšína.

A v Opavě pozvěme na komentovanou prohlídku Městského hřbitova. Akce začíná ve 14 hodin a koná se u příležitosti připomínky konce první světové války a Dne veteránů.

Spustit audio