Vědci z Ostravské univerzity budou zkoumat hnízdění ptáků ve městě

15. únor 2019

Vědci budou v Ostravě zkoumat, jak se ve městě daří hnízdit ptákům. Zmapovat chtějí nejen ptačí chování, ale i vliv životního prostředí na ně. V ulicích proto rozmisťují pět desítek budek, které mají různé barvy. Doufají, že se jim podaří nalákat třeba sýkory, vrabce nebo brhlíky.

„Jelikož jsme se rozhodovali nad tím, jak vlastně ptáci budky vnímají, přemýšleli jsme, jaké zvolit barvy. Jedna by měla být kontrastní – to je třeba modrá, druhá by měla splývat se stromem a je hnědá,“ vysvětluje autor projektu Stanislav Ožana. „Tudíž chceme zjistit, jestli je kontrastní barva pro ptáky výhodná, jestli ji vidí na tom stromě a nemusí ji hledat. Anebo naopak si ji kvůli tomu, že je kontrastní, nevyberou,“ dodává.

Budky budou akademici pravidelně pozorovat a pořizovat z nich i záběry mikrokamerou. Zhodnotit výsledky by chtěli po roce. Studie chce především podpořit hnízdění ptáků ve městě a zároveň zmapovat jak je ovlivněné městskou zástavbou. Má ale i ekologický přesah.

„V  Ostravě, kde jsou znečišťující faktory, se chceme dívat i na měření obsahu těžkých kovů. Chceme k tomu využít skořápky vajíček těch ptáků,“ dodává Stanislav Ožana s tím, že budky nemají nahradit přirozená hnízdiště v dutinách stromů. Umístili je do centrálního obvodu, Slezské Ostravy, Mariánských hor a Hulváků.

Projekt stál 16 tisíc korun a hradila ho univerzita. Pokud se osvědčí, je možné, že další budky ještě přibydou.

Spustit audio

Související