Vědecká knihovna v Ostravě láká na výstavu kuriozit. Sestavila ji z ‚nej‘ patentových spisů

9. listopad 2017

Skoro 290 tisíc patentových spisů uchovává Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě. Teď vybrala několik nejzajímavějších zlepšováků určených pro běžný život a jejich náčrtky spolu s popisem vystavuje ve studovně. Jde o patenty z první poloviny 20. století. Některé se dočkaly reálného využití, jiné ale spíše pobaví.

Jsme u jednoho z panelů, na kterém jsou ty patenty popsány. Na jednom stojí Podprsenka. Co se na ní patentovalo, vylepšilo? Čteme, že patent podal pan Alfons Volf v roce 1920. „Tahle podprsenka konkrétně je v podstatě jenom takovou oporou těch prsou. Vidíte, že tady je vlastně prázdná uprostřed těch košíčků,“ vysvětluje knihovnice Marcela Stehlíková.

A hned vedle stojí zlepšovák, který se také týká ženského spodního prádla – podvazek s podprsenkou. „Ty podvazky byly se samotnou podprsenkou spojovány takovými různými popruhy a bylo to až takové nepohodlné, protože jednou to ženě vytahovalo prsa příliš nahoru, podruhé zase stahovaly dolů. A pán z Berlína přišel v roce 1934 s takovým návrhem, kdy přidal z pružné látky popruh pod prsy, takže to bylo pohodlnější,“ dodává knihovnice.

„Tady tenhle patent – hůl přeměnitelná v sedátko, ta se běžně vyráběla. Pamatuji se, že můj tatínek tuto hůl dostal od kamarádů myslivců. A máme tady jeden, kde ten vynález spočívá v tom, že pod sedátkem je část, která dovoluje tomu sedátku samovolné otáčení, slouží jako otáčivá židlička,“ popisuje Marcela Stehlíková s tím, že jde o patent z roku 1936.

Na výstavě dále najdete třeba tužku v prstenu, což je tak trochu věc ve stylu Jamese Bonda nebo Járy Cimrmana. „Přímo v Cimrmanovském stylu je pak vynález paní z Německa, který byl patentován v roce 1933, a je to dětská rukavice zabraňující cucání prstů. Ta rukavička, ve které jsou prstíky uschovány, má nahoře takové ‚bodce‘ z pružné gumy. Což mělo to dítě v puse šimrat až vyvolávat zvracení,“ ukazuje na další patentový list.

Výstava Kuriózní patenty 20. století bude v knihovně k vidění do konce roku.

autor: iha
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.