Vedení Chotěbuzi usiluje o vyjmutí zchátralého zámku z památkové péče, je neprodejný

2. říjen 2020 07:50

Vedení Chotěbuze už sedm let bezúspěšně prodává tamní zámek. Aby přilákalo potenciálního kupce, chce ho vyjmout z památkové péče. Proto teď památkáři u stavby provádějí stavebně historický průzkum, který je pro tento krok nezbytný. Zámek byl postaven zhruba v 16. století, za tu dobu byl několikrát přestavěn do dnešní klasicistní podoby.

Už na první pohled je vidět, že zámek je v havarijním stavu. „V interiérech jsou zřícené nejen rovné stropy v patře ale i klenby v přízemí a schodiště,“ říká památkářka Jana Koudelová.

Zámek je ve špatném stavu od 70. let minulého století, kdy v něm hořelo. Do té doby v něm sídlila například Internátní zemědělská škola. Teď už ale zhruba 50 let chátrá.

„Je otázka, jestli zámek v Chotěbuzi je vůbec možné uvést do původní podoby, spousta těch konstrukcí je zborcených. Takže se skutečně může zdát, že demolice je nejjednodušším řešením. Ovšem otázkou zůstává, jestli naše společnost by při zacházení s památkovým fondem měla používat tahle nejjednodušší řešení,“ vysvětluje ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.

I za korunu je drahý

„My si v tuto chvíli umíme představit i to, že by proběhla demolice částečná, to znamená vyklizení těch zborcených konstrukcí, statické zajištění a v takto torzální podobě může existovat další dlouhá desetiletí,“ dodává Zezula.

Zámek v Chotěbuzi má zřícené stropy, klenby i schodiště

Obec se snaží budovu prodat už sedm let, ale bezúspěšně. Právě proto starosta David Harok (ČSSD) usiluje o to, aby nebyla památkově chráněná. Podle něj to totiž může odradit zájemce.

„Prodej jsme momentálně zastavili, protože právě probíhá proces přípravy dokumentace pro vyjmutí z památkové péče. Pokud by se to nepovedlo a zámek by musel dále zůstat v památkové péči, budeme se ho opět pokoušet prodat,“ dodává starosta.

Obec zámek nabízí za jednu korunu, za přilehlé pozemky chce ale zhruba dva miliony korun. K prodeji není vstupní brána a hláska, které zůstanou památkově chráněné.

Spustit audio

Související