Vedení krnovské nemocnice zastavilo veškerou plánovanou léčbu. Zdravotníci tam zažívají nejtěžší chvíle za dobu pandemie

14. prosinec 2021 15:05

Personál krnovské nemocnice řeší nejtěžší situaci za celou dobu pandemie. Vedení zařízení kvůli vysokému počtu pacientů s covidem-19 zastavilo veškerou plánovanou léčbu a omezilo i některou péči ambulantní.

elmi smutný a psychicky náročný advent zažívají i zdravotníci tamní jednotky intenzivní péče v čele s primářem Zdeňkem Hrdličkou. „Momentálně ta situace není zrovna optimální, staráme se o tři oddělení navíc,“ povzdechl si Hrdlička. „Budeme rádi, až bude zase normální provoz. Na druhou stranu, situace je složitá pro všechny,“ říká statečně jedna ze sester krnovské nemocnice.

Na stole v primářské kanceláři je několik prázdných plechovek energy nápojů a na nástěnce jsou injekční stříkačkou přišpendlené služby. Zvýrazněných dní je hodně. „Vznikají třecí plochy. Začíná období vánočních svátků a sestry i lékaři jsou tady prakticky permanentně, což nese skepsi, jak to teď bude dále,“ uvádí Hrdlička. 

Rodinný život na Vánoce samozřejmě trpí. „Když jsem se ptal ženy, co by chtěla na Vánoce, tak mi řekla, jestli bych nemusel mít služby. Ale nás, kteří se staráme o pacienty v intenzivní péči, je relativně málo a provoz 24 hodin musíme nějak pokrýt,“ říká Hrdlička.

Zdejší knihovna pak uspořádala sbírku dobrot i přání pro zdravotníky nemocnice. Lidé do ní mohou přispět ještě do úterý 14. prosince.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio