Vedení Ostravy zaplatí dva miliony za ošetření stovek kaštanů napadených klíněnkou jírovcovou

11. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Nemocných kaštanům v Ostravě by mohla pomoci v Česku zatím nová metoda likvidace klíněnky jírovcové. Pracovníci specializované firmy navrtávají do kmenů dírky. Stříkačkou do nich vpravují chemikálii, která se dostane až do listů a listožravé škůdce otráví. Za ošetření asi 1400 stromů zaplatí město zhruba 2 miliony korun.

Pracovník firmy Safe Trees Bohdan Dlouhý navrtává vybrané kaštany v Sadu Jožky Jabůrkové. „Na každého půl metru by měl přijít jeden ventilek a jedna injekce. Tento strom má obvod dva a půl metru, tak jsme tam dali pět ventilků,“ vysvětluje.

Jeho kolegyně Klára Šponarová má v zásobníku naředěný přípravek. „Jehlu musíme umístit do ventilku za membránu a aplikujeme látku, která je účinná proti klíněnce jírovcové,“ dodává.

Co to znamená pro strom

„Látka je rozvedená vodivými pletivy po celém stromě. Následně se dostane do listů, kde probíhá žír těch housenek. Ta housenka tak látku pozře a otráví se. Léčba se projeví už letos. Motýlek teď bude klást vajíčka a poleze první řada housenek, která by už měla být tou látkou zasažena. Účinnost látky je dva roky, pak by se injektáž měla zopakovat,“ popisuje vedoucí provozu firmy Safe Trees Jiří Poulík.

V západní Evropě se tato technologie používá již běžně. „V Itálii už klíněnku tímto způsobem v postižených regionech téměř eliminovali,“ dodává Poulík.

Vedení Ostravy vyzkoušelo novou metodu už loni. Po dobrých výsledcích se rozhodlo zopakovat ji v mnohem větší míře.

„Mělo by to probíhat do konce června, do listopadu bychom měli mít závěrečnou zprávu. Stromy budeme samozřejmě monitorovat,“ říká náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová (ANO).

Klíněnka jírovcová se začala v Česku šířit před asi 25 lety. Napadené stromy viditelně schnou, ztrácejí odolnost vůči dalším negativním vlivům a předčasně umírají.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio