Velikonoce a jídlo našich předků. Setkání s profesorkou Irenou Korbelářovou
18. duben 2022
Profesorka Irena Korbelářová se věnuje dějinám raného novověku a velkou část její práce tvoří jídlo našich předků. Pozvali jsme ji k mikrofonu, abychom s ní mimo jiné probrali velikonoční zvyky i tradiční jídelníčky. A ty jsou rozmanité.
Související
-
Masopust se zabíjením kozla. Jak etnografka z Hané objevila ojedinělé zvyky Ostravska
Markéta Palowská, rodačka z Hané, se před 20 lety rozhodla pro život v Ostravě. Nakolik i tady našla zajímavé tradice, obyčeje i předměty, o které se stará v muzeu?
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?