Velkému zájmu se těší netradiční snídaně, které Český Těšín pravidelně pořádá pro seniory

22. leden 2018

Český Těšín před časem zavedl netradiční snídaně. U šálku kávy můžou senioři se strážníky, policisty i zástupci města řešit otázky, které je zajímají a zároveň upozornit na některé problémy.

S preventistou českotěšínských strážníků Petrem Glaicem stojíme u hraničního mostu před kavárnou Avion. „Avion pro nás znamená hodně, je to náš už čtvrtý ročník a všechna setkání jsme uskutečňovali tady,“ říká preventista. „Zájemců je hodně a každoročně jich přibývá. Jsme za to rádi,“ dodává.

Témata hovorů se průběžně mění. „Například loňským tématem byl zamrzlý podchod a letos se to všechno otočilo na místní bezdomovce. Každý rok je to téma jiné,“ říká před začátkem zatím posledního setkání strážník.

„Opravdu je to bezvadné,“ pochvaluje si 79letá paní Petra, která na dostaveníčko se strážníky nedá dopustit. „Mladí na toto chodit nebudou, musí být v zaměstnání. My starší máme více času, chodíme na procházky a ledacos vidíme. Pak to můžeme říct, aby se to napravilo. A že jsou k nám vstřícní, je bezvadné,“ dodává.

Pro 75letou paní Irenu je to zároveň příležitost potkat se se známými. „Je tady příjemné pěkné posezení, vždycky se s někým potkáme a probereme problémy města, rodiny a tak dále, takže jsme velice rádi, že tohle nám umožnili. Jsme za to velice vděčni,“ děkuje paní Irena.

Zástupci města, hasičů, policistů i strážníků si postupně předávají mikrofon. Příchozí mají samozřejmě prostor také na své dotazy.

Kromě letáků a informací si účastníci odnášejí tentokrát také dárek – speciální ‚pípák‘, který jim může pomoct ubránit se zlodějům.

autor: stj
Spustit audio