Vepřová panenka plněná špenátem se smetanovou omáčkou
Za novým receptem jsme tentokrát vyrazili do Klimkovic. V místech, kde kdysi bývala hasičská zbrojnice, dnes už nestojí zaparkované hasičské auto, ale vaří se a servírují lákavé pokrmy. Nicméně restaurace, kam zavítáme, se jmenuje, jak jinak, než U Hasičů. Připravíme si společně vepřovou panenku plněnou listovým špenátem, se smetanovou omáčkou a s opékanými brambory.
Vepřová panenka plněná špenátem
Suroviny:
vepřová panenka ( 200 g na jednu porci )
listový špenát
smetana
olivový olej
česnek
sůl
pepř
Postup:
Vepřovou panenku očistíme a připravíme k plnění. Pomocí ostrého nože vytvoříme v mase uprostřed prostor. Připravíme si náplň – v misce smícháme špenát s rozetřeným česnekem, solí a mletým pepřem a přidáme na zjemnění pár kapek třicetiprocentní smetany. Směs napěchujeme do masa. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a plněnou panenku na něm ze všech stran zprudka osmahneme, aby se maso dobře zatáhlo. Poté maso dáme trouby rozpálené na 200 stupňů a pečeme jej 10 až 12 minut. Než se maso upeče, připravíme si smetanovou omáčku a opékané brambory.
Lehká smetanová omáčka
Suroviny:
smetana
vývar
česnek
bazalka
Postup:
Na pánvi, ve které jsme opékali maso, osmažíme rozetřený stroužek česneku. Přilijeme deci hovězího nebo zeleninového vývaru a provaříme. Poté přidáme půl deci až deci třicetiprocentní smetany a opět pár minut povaříme. Nakonec omáčku dochutíme několika lístky pokrájené čerstvé bazalky.
Jako přílohu můžeme zvolit například opékané brambory – uvařené a na větší kusy pokrájené brambory osmažíme ze všech stran v pánvi na oleji do zlatova.
Upečenou plněnou panenku nakrájíme na asi centimetrové plátky a servírujeme je spolu se smetanovou omáčkou a bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.