Veřejné knihovny čelí náporu studentů

29. únor 2012
Zprávy , Zprávy

Studenti, kteří na poslední chvíli shánějí povinnou četbu, berou útokem všechny veřejné knihovny. Týká se to hlavně maturitních ročníků, kde je přečtení vybraných titulů součástí požadavků ke zkoušce dospělosti.

Na některé autory se čeká hodně dlouho. Máme konkrétní příklad - Knihovnu Petra Bezruče v Opavě.

„Stalo se mi to několikrát. Zarezervovala jsem si potom ten titul v knihovně, abych se k němu vůbec mohla dostat,“ popisuje své zkušenosti studentka.

Budoucí maturanti z nedalekého Slezského gymnázia ví, že knihy musí shánět s velkým předstihem. Velký zájem a někdy až několikaměsíční pořadníky - to platí u spousty titulů.

„Tak třeba 1984 od Orwella, veškerý Shakespeare, taky Stendhal – Červený a černý, od Čapka R.U.R. a Bílá nemoc,“ vyjmenovává některé z knih budoucí maturantka.

Ředitelka Knihovny Petra Bezruče v Opavě Zuzana Bornová to zažívá rok co rok. Jsou to pravidelné bitvy o klasiky.

„To jsou takové nájezdy těch maturantů, vždycky se toho děsíme. Více nám vyhovovalo, pokud měly školy větší volnost a vypisovaly takzvané okruhy, ve kterých bylo na výběr více autorů,“ říká ředitelka knihovny.

S čím problém není, to jsou staří ruští autoři. Třeba Tolstoj zabírá mnoho polic. „Zůstaly nám poměrně rozsáhlé duplicitní fondy, takže i z tady těch skladových zásob můžeme čerpat,“ dodává Bornová.

Povinná četba žije svým vlastním životem a proto ji knihovníci často vyřazují, až když je v hodně dezolátním stavu. Ten největší nápor čtenářů na poslední chvíli možná ještě přijde.

autor: mrk
Spustit audio