Veřejní dopravci v Moravskoslezském kraji se potýkají s vysokou nemocností řidičů

12. leden 2022 07:50

Vysokou nemocnost u svých řidičů v současnosti musí řešit veřejní dopravci v Moravskoslezském kraji. Na vině je koronavirus, ale také jiné zdravotní problémy. Některým dopravcům teď chybí i více než pětina řidičů a kvůli tomu museli omezit provoz méně důležitých spojů.

Nemocnost řidičů v Dopravním podniku Ostrava (DPO) se aktuálně pohybuje okolo 20 procent. Dopravce už před časem kvůli tomu musel omezit provoz na některých, ne tolik vytížených linkách.

„Absence řidičů se stále drží vysoko, aktuálně nemůže pracovat více než 180 z nich. Omezení MHD zatím zůstává stále stejné, vývoj situace ohledně nové varianty omikron sledujeme a v případě potřeby bude krizový štáb DPO reagovat příslušnými opatřeními,“ říká mluvčí DPO Tereza Šnoblová.

Podobná situace je i v Opavě. „Máme 20 procent nemocných řidičů, ale co se týče covidu, tak máme pouze dva. Omezili jsme tři takové méně důležité linky už prakticky od konce října,“ potvrzuje ředitel tamního dopravního podniku Pavel Gebauer.

Poměrně velké problémy s nemocností řidičů má dopravce Z-Group, který zajišťuje autobusovou dopravu na Jablunkovsku. Chybí mu 15 z 60 řidičů. „Naši řidiči jsou na neschopenkách kvůli normálním nemocem, nikoli kvůli covidu. Což je ale horší, protože doba léčení a tím pádem i výpadku v zaměstnání je zpravidla delší než 14 dní,“ popisuje mluvčí Miroslav Slaný. Společnost se situaci kromě omezení spojů snaží řešit i náborem nových řidičů.

Vše mapuje i krajský koordinátor veřejné dopravy KODIS. Jeho jednatel Aleš Stejskal se bojí toho, že výpadků může v příštích dnech přibývat. „S dopravci společně řešíme jakási havarijní opatření jak postupovat, aby ty výpadky neochromily dopravu zejména do zaměstnání nebo do škol,“ říká Stejskal. Podle něho je v kraji situace s řidiči nejhorší právě na Jablunkovsku a pak i Třinecku.

autor: Petr Dušek
Spustit audio