Věřící se dnes rozloučí se zesnulým ostravsko-opavským biskupem Lobkowiczem

26. únor 2022 05:50

Věřící se dnes rozloučí s ostravsko-opavským biskupem. František Václav Lobkowicz stál u zrodu nejmladší diecéze u nás. Zemřel minulý týden po dlouhé nemoci.

„Tohle je zakládací bula diecéze v latinském originále, tady je potom český překlad a o patro níž máme jmenovací dekrety – čili první biskup monsignor František Václav Lobkowicz,“ ukazoval loni v katedrále Božího Spasitele farář Moravské Ostravy Jan Plaček vzácné předměty, které symbolizují počátek diecéze.

Čtěte také

U jejího vzniku byl právě zesnulý biskup František Václav Lobkowicz a pohřeb bude mít právě v katedrále, kde byla výstava ke čtvrtstoletí diecéze.

Celou dobu měl biskup Lobkowicz po svém boku sekretáře Aleše Ligockého. „Kolikrát jsem si tak s nadsázkou říkal, že je to takový můj druhý táta, který se ke mě choval opravdu velmi pěkně. A samozřejmě častěji bylo udělováno biřmování, vznikaly nejrůznější poutě a tradice v diecézi. To jsou všechno věci, které se skládají do té mozaiky života diecéze a za tím stál pan biskup,“ řekl Ligocký.

Když ostravsko-opavská diecéze vznikla, biskup ještě neměl sídlo, biskupství se postavilo až později. Úřadoval proto v jednom z domů v centru Ostravy a kousek vedle i bydlel. Později v bytě po biskupovi přebýval i současný mluvčí diecéze Pavel Siuda. „Taková věc, co jsem tam objevil, byla kniha křížovek, která byla do úplně posledního písmenka vyluštěná. A tuhle knížku jsem si dovolil nechat na památku,“ vzpomněl mluvčí.

Pohřeb začíná v 11 hodin. Organizátoři pohřbu prosí účastníky, aby do katedrály nenosili květiny. Uvítají, pokud finančně podpoří diecézní Centrum pro rodinu. Obřady posledního rozloučení mohou věřící kvůli očekávanému zájmu sledovat i venku před katedrálou na obrazovkách. Zádušní mši z katedrály odvysílá živě televize NOE.

Spustit audio

Související