Vernisáží fotografií Iren Stehli začíná dvoutýdenní festival OstravaPhoto

15. červen 2017
Dobré odpoledne

Dnes začíná v Ostravě 2. ročník bienále fotografického festivalu OstravaPhoto 2017. Specifický je tím, že autoři vystavují v nevyužívaných prostorech, třeba v uzavřených obchodech. Organizátoři připravili 17 výstav českých i zahraničních umělců, zejména německých. Součástí programu je i řada přednášek.

Ředitelka festivalu Alexandra Bočková uzavírá smlouvu o krátkodobém pronájmu někdejšího obchodu s koženou galanterií a obuví v Nádražní ulici. Majiteli zaplatí jen za elektřinu.

„Tady si paní umělkyně řekla, že se jí to moc líbí, jak to je. My jsme utřeli podlahu a umyli výlohy, aby se tady dostalo světlo. To je bonus pro ty, kteří nám ty prostory půjčí, že jim je trochu očistíme,“ vysvětluje Radan Vašulín z pořadatelského týmu festivalu. „Je to krásné, když se ty zapomenuté prostory oživí,“ dodává.

A právě tyto prostory oživí fotografka spjatá s českým undergroundem Libuše Jarcovjáková. „To je takový výběr jejích věcí, který v sobě promítá. Budou tady i její osobní intimní deníky,“ říká ředitelka festivalu Alexandra Bočková.

Další výstavy budou v nedaleké Tyršově ulici. „Tam bude Adam Kencki. Pak tam bude Christina Werner a přiveze částečně takovou videoinstalaci,“ upřesňuje ředitelka festivalu.

S Alexandrou Bočkovou jsme se přesunuli do bývalého obchodu s elektronikou v Dlouhé ulici kousek od Masarykova náměstí. Tady jsou připravené fotografie česko-švýcarské fotografky Iren Stehli.

„Tohle je soubor, který fotila v Praze na Žižkově před asanací. Zachycovala během několika let pana Slámu, který byl povoláním krejčí. Je to taková dokumentace nejen jeho života ale i lidí kolem něho,“ vysvětluje Bočková.

Novinkou tohoto ročníku budou přednášky. Organizátoři mají totiž ambici propojovat umění s humanitními vědami. Mezi řečníky bude například filosof Jan Sokol.

„Z těch dalších bych zmínila Marka Šindelku. Přijal pozvání, aby navázal na výstavu syrského fotografa, který bude vystavovat soubor nafocený v rodném Aleppu.,“ upřesňuje šéfka festivalu.

Program, který je součástí Česko-německého kulturního jara, skončí 30. června.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio