Většina debatujících obyvatel novou tramvajovou trať v Ostravě dál odmítá

19. červen 2018

Zhruba 200 lidí z ostravských obvodů Poruba a Pustkovec přišlo na pondělní debatu o rozšíření tramvajové trati. Právě těmito částmi města má vést tříkilometrový úsek nových kolejí. Ve společenském sálu domova důchodců Slunečnice bylo slyšet především odpůrce tramvaje. Petici proti záměru už podepsalo asi 5 tisíc obyvatel.

„Opravdu mě nepřesvědčíte o tom, že tento projekt bude výhodný a senzační řešení pro zlepšení životního prostředí v Porubě. To prostě ne,“ reaguje signatářka petice proti tramvaji na prezentaci podoby trati. A sklízí potlesk.

Hlavním argumentem odpůrců je to, že je podle nich nepotřebná. „Obslužnost tady je dostačující. A je to totální nesmysl,“ říká například Zdeněk Demko a Jarmila Pavelková dodává: „Poruba byla konstruována jako oblast klidu a odpočinku a lidé tady dost nahlas vyjadřují svůj nesouhlas. Debaty se tady vedou, ale mám pocit, že jsou to peníze proti lidem. Otázkou je, jestli vyhraje zdravý rozum nebo peníze.“

Město Ostrava zredukovalo plány na novou tramvajovou trať v Porubě

Tramvajová trať v Porubě

Vedení Ostravy se rozhodlo pro redukovanou podobu plánovaného rozšíření tramvajové trati do Poruby. Ze zvažovaných variant vybralo tu, která se vyhne ulici Bedřicha Nikodéma. Trať se napojí na koleje v ulici 17. listopadu, povede kolem komplexu Duha a po Průběžné k hypermarketu Globus.

Primátor Tomáš Macura (ANO) s tím rozhodně nesouhlasí. „Snažil jsem se tady připomenout, že všechna města ve světě řeší problém, jak dostat lidi z individuální automobilové dopravy do veřejné, protože zkrátka není jiné cesty. A dnes bylo vidět i v rámci té debaty, že nejvíce ve prospěch té tramvajové trati tady horovali mladí lidé. Oni už mají úplně jiný životní styl a nepotřebují dvě auta v garáži,“ říká primátor.

„Nemáme šanci přesvědčit zaryté odpůrce. Prostě šlo o to se navzájem informovat. My jsme jakoby zastánci, ale nejsme žádní betonáři, kteří bezhlavě tvrdí, že to musí stát,“ dodává náměstek primátora Břetislav Rieger (Ostravak). Přípravné práce ale budou dál intenzivně pokračovat.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio

Související