Většina lidí by v archivu dobrodružství nehledala, přestože ukrývá skutečné poklady

28. leden 2016

Nová budova slouží archivu ve Frýdku-Místku už dvacet let. Je moderní, prostorná a nikde nenajdete ani zrnko prachu. A v jejich rozsáhlých fondech se ukrývají opravdové poklady.

Pro člověka je 20 let dlouhá doba. Pro budovu, která v sobě uchovává písemnosti i pár století staré, to nic neznamená. A tak s klidným svědomím můžeme říci, že se dnes vydáme do nové budovy Státního okresního archivu ve Frýdku-Místku.

Ten se totiž od svého vzniku v polovině minulého století neustále přemisťoval z různých suterénů, sklepů a prostor určených k demolici, až konečně v roce 1996 zakotvil v moderně a velkoryse pojaté budově poblíž řeky Ostravice.

Pro badatele představuje opravdový poklad. A nejen pro ně. Vždyť je to opravdu vzácnost, prohlédnout si listinu podepsanou husitským hejtmanem Janem Čapkem ze Sán nebo se pobavit různými pikantními historkami z četnických zápisků.

Dnes vás tedy zveme na návštěvu tohoto zjevně důstojného, ale skrytě zábavného prostředí. Poslechněte si záznam našeho magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘) a dozvíte se více!

V archivu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.