Většina nemocnic v kraji se nebude zbavovat monoklonálních protilátek

13. leden 2022 08:10

Třeba ostravská fakultní nemocnice má v zásobě dávky, které mají lhůtu použitelnosti až do září příštího roku. V nemocničních skladech v regionu jsou desítky dávek, které už na mutaci covidu omikron nezabírají. Zdravotníci je využívají v prvních fázích léčby u pacientů s variantou delta.

„Ten kašel byl hrozný, ani mluvit jsem nemohl, zadýchával jsem se,“ popsal už dříve svůj boj s covidem 90letý Miroslav Jakubek z Ostravy. Nákazu prodělal hned v první vlně, kdy se ještě monoklonální látky pacientům nedávaly. Později jich už nemocnice měly plné sklady. Jako třeba v Karviné-Ráji, kde hned po loňských letních prázdninách rozjeli velkou kampaň na podporu této léčby.

Čtěte také

„Díky tomu jsme vyvolali velkou vlnu zájmu nejen u nás ale i v dalších zdravotnických zařízeních. Za podzimní vlnu jsme tyto monoklonální látky aplikovali čtyřem stovkám pacientů. Z analýzy, kterou si interně vedeme, víme, že se nám nikdo nevrátil v kritickém stavu zpět,“ potvrzuje mluvčí nemocnice Věra Murínová.

S nástupem varianty omikron se počet vhodných pacientů zužuje, zásob monoklonálních protilátek se ale nemocnice zbavovat nechce. „Samozřejmě nevíme, co bude dál. Nevíme, jaká varianta nebo mutace koronaviru na nás někde za rohem čeká. My nadále věříme, že budou mutace viru mixovat tak, že využití určitě najdeme,“ dodává Murínová.

Ve fakultní nemocnici v Ostravě protilátky stále pacientům s deltou podávají a o zásoby se nebojí. „Aktuálně máme na skladě 90 dávek monoklonálních protilátek. V posledních dnech aplikujeme monoklonální protilátky průměrně pěti pacientům denně, předpokládáme tudíž, že zásoby spotřebujeme. Monoklonální protilátky účinkující na stávající mutaci delta budeme podávat tak dlouho, dokud k nám budou přicházet pacienti nakažení touto mutací,“ říká mluvčí Petra Petlachová.

Například v třinecké nemocnici teď podávají protilátky dvěma pacientům denně a velké zásoby na skladě tam nemají.

Spustit audio

Související