VIDEO: Včely umí nejen vyrobit med, ale také moderní design. Učí je to student liberecké univerzity

18. červen 2021

Včely opylují rostliny, sbírají nektar a vyrábějí med, a teď také tvoří moderní design. Aniž by to věděly, spolupracují s Eduardem Seibertem z liberecké Technické univerzity. Ten svítidla z včelího vosku navrhl, včelí dělnice je dokončují.

Včely se jako spoluautoři podílí na nových designových svítidlech, která navrhl student Technické univerzity v Liberci Eduard Seibert. Jeho lampy už byly k vidění v liberecké Oblastní galerii v rámci výstavy Design Days Reichenberg, ve stánku Libereckého podnikatelského inkubátoru Lipo.ink.

Mladý výtvarník nechává včely v úlech dotvářet stínidla, do kterých pak dodává led diodové zdroje. V letošním roce už spolupracuje se čtyřmi včelaři. V Rynolticích u včelaře Milana Rejzka, který se do projektu se svými včelami zapojil, to sledovala redaktorka Lucie Fürstová.

Za svůj projekt Beehive (anglicky „včelí úl“) získal Eduard Seibert v soutěži O nejlepší Start-up Technické univerzity v Liberci 2020 Cenu nadace Preciosa a Cenu CzechInvestu, a díky tomu si mohl pořídit i čtyři vlastní včelstva. „V budoucnu bych jich chtěl mít ještě o něco víc. Myslím si, že kdybych měl 10 až 15 včelstev, tak bych měl dost prostoru k testování, vývoji a výzkumu, takže asi budu rozšiřovat," řekl mladý designér České tiskové kanceláři.

Aktuálně ve svých úlech testuje výrobu černých stínidel. Základem je stejně jako u těch přírodních základní tvar z voskového plátu, tenhle je ale obarvený živočišným uhlím. „Včely rozdíl nepoznají, pracují ve tmě a živočišné uhlí jim nijak neublíží," doplnil Seibert.

Čtěte také

Designové lampy zatím není možné koupit, nejprve je nutné je certifikovat a na to designér potřebuje další peníze. „Pomáhá mi liberecký podnikatelský inkubátor Lipo.ink a připravuju kampaň na portálu Hit Hit. Snad se mi podaří uspět a vybrat peníze tak, abych se mohl v téhle aktivitě posunout a dělat to ještě efektivněji," upřesnil Seibert. Kampaň chce spustit o prázdninách, teď jsou pro něj prioritou včely a výroba stínidel.

Jak se ze včel stanou designérky

Na včelím projektu pracuje mladý výtvarník už pět let. Včely dostanou do úlu připravený tvar z voskového plátu, jehož díly jsou slepené včelím voskem. Včely kusadly mezistěnu ztenčí a prostor doplní tenkou a průsvitnou hmotou, voštinu zároveň zpevní. Včelař ji pak musí včas z úlu vyjmout, aby do ní včely nezanesly příliš medu. I poměrně studené LED diody získají s těmito stínidly příjemně teplé světlo a navíc i jemnou medovou vůni. Zatím jsou omezené velikostí, v budoucnu se Seibert chystá testovat i větší stínidla zpevněná konstrukcí.

Čtěte také

Projekt využívá přirozených schopností včel, podle včelařů nejde o týrání ani vykořisťování. Ne všechny včely jsou ale ochotné na vloženém tvaru pracovat. „Dělají to rády, některé ale stínidla stavět nechtějí, staví jen běžné mezistěny. Museli jsme vybrat včelstva, která ty tvary akceptují, máme to asi v osmi úlech," popsal včelař Milan Rejzek. V některých úlech podle něj včely pracují na dvou i třech stínidlech najednou.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL | zdroj: ČTK

Související