Víkend na Ostravsku: Dny NATO, Třebovický koláč, Zažít Ostravu jinak

14. září 2018

Třetí zářijový víkend bude hlavně ve znamení Dnů NATO. Akcí je v regionu celá řada, nechte se inspirovat naším přehledem.

Dny NATO se letos zaměří hlavně na historii

Tradiční přehlídka armádní a záchranářské techniky a především letadel mnoha typů bude tentokrát zaměřená na 100. výročí vzniku samostatného Československa. Největší událostí bude patrně unikátní průlet současných i historických válečných strojů, po sekundách rozpočítaný, aby zapadl do tónů Smetanovy Mé vlasti.

„V tuto chvíli máme potvrzenou účast 22 letounů 16 typů. Experti říkali, že takovýto průlet – kombinace historických a soudobých letadel – se v novodobé historii České republiky neuskutečnil. Na závěr průletu udělají vrtulníky na obloze trikoloru,“ řekl Českému rozhlasu Ostrava Zbyněk Pavlačík z organizačního týmu.

Milovníci letecké historie uvidí například jednomotorový letoun AVIA B-354, stíhací dvouplošník anebo legendární britský Spitfire, kterým létali českoslovenští příslušníci jednotek RAF.

Dny NATO připomenou i válečné oběti. Z letadla se snese k zemi najednou 200 tisíc vlčích máků.

Podrobný program najdete na stránkách www.natodays.cz.

Okolí porubského Oblouku oživí sousedské slavnosti

V sobotu odpoledne se prostranství kolem Oblouku promění ve velký pouliční jarmark. „Zažít Ostravu jinak je největší sousedskou slavností v okolí, proto by si jí žádný obyvatel Poruby neměl nechat ujít,“ říká jedna z pořadatelek, Kateřina Čigášová z Komunitního centra Makovice.

Návštěvníci se mohou těšit na kulturní vystoupení umělců, kteří mají na Porubu silné vazby, jako třeba kapela FIHA. Bude také možné si vyzkoušet různé sporty, pro děti připraví program místní mateřská centra.

Kytarista a zpěvák Filip Rácz

„Našim cílem je ukázat návštěvníkům akce – našim sousedům – že v Porubě žije spousta talentovaných, šikovných a aktivních lidí. Zároveň chceme dát těmto lidem a organizacím prostor k tomu, aby byli viděni,“ vysvětluje další z organizátorek Zuzana Kuperová.

Do akce se však podle organizátorů může zapojit kdokoli – stačí přijít s čímkoli, co chce kdo svým sousedům nabídnout či představit.

Akce Zažít město jinak vznikla v roce 2006 v Praze a jejím cílem je zlepšování života ve městech za pomoci jejich obyvatel. Jelikož akce časově i tematicky navazuje na mezinárodní Evropský týden mobility a Den bez aut, budou silnice v okolí konání akce pro automobily uzavřeny.

Další informace o akci najdete na Facebooku komunity Zažít Ostravu jinak.

Tipy pro volný čas; sobota

  • Jablunkov zve na Jablkový den. Tradiční akce odstartuje v 14:30 v parku v centru obce. Kromě moštu a specialit z jablek čeká návštěvníky koncert cimbálové muziky Friš, slovenské kapely Terra, vystoupení zpěváka Vlasty Horvátha nebo také ukázky hasičské techniky.
  • Jiřinky lákají o tomto víkendu na zámek v Kuníně. Zámecké interiéry zkrášlí jak aranžmá jiřinek, které tady měly v historii velkou tradici, tak i úroda ovoce a zeleniny.
  • Ve Frýdku-Místku začíná v 18:00 koncertem kapely Hrozen Festiválek sv. Jan session. Akce se koná na farní zahradě u kostela sv. Jana Křtitele ve Frýdku.
  • Dny evropského dědictví si pro změnu o víkendu připomenou bohatým programem v Příboře. Mimo jiné dojde v 11:00 na starém hřbitově k Odhalení pamětní desky akademického sochaře Františka Juraně. Od 16 hodin pak zazní v piaristické zahradě swing v podání Lam Tria.

Třebovický koláč nabídne hudbu, tanec i mši svatou

Park v Ostravě-Třebovicích se odpoledne promění ve velký festivalový areál. Už popatnácté zpříjemní návštěvníkům začátek podzimu série koncertů, tanečních vystoupení, divadel a dalších lákadel. Zkrátka festival Třebovický koláč je tady.

Třídenní festival začne dnes v 17:00 vystoupením kapely BG Styl. Návštěvníci se pak mohou těšit na AG Flek, cimbálovou muziku DANAJ a na Michala Hrůzu. Sobotní program pak v 14:00 otevře vystoupení dětských folklorních souborů v komponovaném pořadu Od jara do zimy, v neděli v 10:00 v Třebovickém parku mši svatou slouží P. Lukáš Engelmann.

Další informace o programu nebo cenách vstupného najdete na stránkách festivalu Třebovický koláč.

Tipy pro volný čas; neděle

  • Štramberský Krpál aneb Den města s dechovými orchestry. To je první dnešní inspirace pro zpříjemnění neděle. Po dopoledním průvodu se dechové orchestry z Vítkova, Jistebníku, Hradce nad Moravicí a Štramberka představí na koncertě, který začne na štramberském náměstí v 13:00.
  • Na Bruntálsku si naopak nenechte ujít Sovinecké šelmování. Víkendový program na hradě Sovinec je zasvěcen životu velkých šelem. Zájemci se naučí odlévat jejich stopy a vyzkoušet si mohou i své lukostřelecké schopnosti nebo vyrazit na klasickou prohlídku hradu s průvodcem.
  • Rozloučení s létem chystají pro změnu v Karviné-Fryštátě. Akce pro rodiny s dětmi začne v 15:00 a mimo jiné na ní zazní koncerty kapely Nebe, Harlej a Doga.
  • A všem sportovně založeným doporučujeme Cyklo jízdu po cyklostezkách Hlučínska. Závod v rámci Evropského týdne mobility nabídne trasy dlouhé 12, 20 a 30 km. Start závodníků je v 10:00 na hlučínském Mírovém náměstí.
autoři: tif , čan
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.