Vila Primavesi je secesním klenotem v jinak barokní Olomouci. Stojí na někdejších hradbách

26. leden 2023

Nejslavnější olomoucká vila stojí v Univerzitní ulici na městských hradbách nedaleko jezuitského konviktu a kostela sv. Michala. Postavit si ji nechal v letech 1905 až 1906 zástupce významné podnikatelské rodiny Otto Primavesi. Honosné sídlo korespondovalo s duchem tehdejší kulturní scény ve Vídni.

Dům je dílem dvojice architektů Franze von Krause a Josefa Tölkla. Na výzdobě se podíleli architekt Josef Hoffmann, prostějovský sochař Anton Hanak a malíř Gustav Klimt. Ten rodinu Primavesi několikrát i navštívil, a to jak v Olomouci, tak v jejím letním sídle v Koutech nad Desnou.

Dominantou interiéru vily je obrovská hala v přízemí, která zabírá i část prvního podlaží. Obsahuje prvky anglické architektury. „Šlo o společenské srdce domu, ve kterém se odehrávaly všechny důležité události,“ říká průvodkyně Jana Krausová.

Nad prostorným schodištěm zaujme dvanáctidílné vitrážové okno, na kterém je znázorněno panorama Olomouce, vytvořené podle dřevorytiny z roku 1706. Podle slov průvodkyně šlo o jakési propojení minulosti se současností tehdejších majitelů.

Ložnice, která se dá pronajmout

Ve vile si návštěvníci mohou prohlédnout pracovny manželů Primavesi i původní intarzovanou jídelnu z let 1912 až 1913, ve které jsou patrné prvky kubismu. V jejím středu stojí čtrnáctimístný rozkládací stůl. Prohlídka umožňuje nahlédnout i na prostornou terasu, na které se konají nejrůznější oslavy, nebo do ložnice, která se dá pronajmout.

O vile Primavesi se vždy mluvilo jako o domu postaveném k tomu, aby se v něm žilo. Což platí dodnes. V jeho prostorách se nejen bydlí, ale i koncertuje, tančí, v přízemí je v provozu kavárna a ve vyšších patrech má kanceláře několik firem.

Spustit audio