Víra v lidi i vlastní uzdravení. Film Černobyl na kolečkách vypráví o expedici vozíčkáře Honzy Duška

9. květen 2022

Režisérka Eva Toulová, průvodce poutníků Petr Hirsch a vozíčkář Honza Dušek se společně s týmem vydali na cestu do ukrajinského Černobylu. Během putování natočili film Černobyl na kolečkách.

Petr Hirsch a Eva Toulová

Dokumentární film Camino na kolečkách měl premiéru v roce 2017. „Od té doby jsme s Honzou Duškem absolvovali asi 130 besed, spoustu projekcí, výstav. Tři roky jsme tím naplno žili,“ popisuje Petr Hirsch, jak vedla cesta k dalšímu filmu. „Honza dlouho mluvil o Aljašce, že by tam chtěl vyrazit. Nápad se mi líbil, ale zjistili jsme, že by to bylo technicky neproveditelné. Jsou tam močály a bažiny, což není ideální terén pro vozík,“ dodává Eva Toulová.

„Na přelomu let 2019/2020 začal Honza mluvit o Černobylu. Paralela mrtvé a zpustošené krajiny a jeho nemoci, která pustoší jeho tělo (Dušek trpí roztroušenou sklerózou, pozn. red), v něm probudila zájem. Plánování cesty pak hodně ovlivnila pandemie koronaviru a lockdowny.“

Černobyl na kolečkách. Honza Dušek si přes handicap roztroušené sklerózy splnil další životní sen

Podařilo se skupince poutníků pokořit nejvyšší horu Ukrajiny? Kam má dobroduh Honza Dušek namířeno příště? Řeč bude také o krajině, která vstává z popela i o neutuchající víře v uzdravení. Poslechněte si celý rozhovor Jarky Vykoupilové!

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související