Víte, kde najdete oázu klidu a rozjímání? U stěbořického kostela

6. leden 2017

Namísto zpustlého prostranství s divoce rostoucí trávou a rozbitým chodníkem zvelebená oáza klidu. Takovou proměnou prošlo před časem okolí Kostela Narození Panny Marie ve Stěbořicích, které dnes všem příchozím slouží jako místo k odpočinku a rozjímání, ale také společných akcí.

Původně neupravená plocha je protkaná cestami a vystříhanými trávníky a mezi tím vším tu najdete taky malé atrakce. Stovky lidí už si v pěkně upraveném areálu u kostela například nenechaly ujít tradiční dožínky nebo vánoční živý betlém.

„Farnost za pomoci ať už různých dotací nebo i dárců postupně opravila celý areál. Nazval bych to teď meditačním místem. Je to místo, které láká k procházkám, jsou tady lavičky, je to moc pěkné místo, popisuje starosta obce Roman Falhar.

S nápadem na proměnu okolí stěbořického kostela přišel před lety otec Jožka, jak se oblíbenému faráři Josefu Motykovi v širokém okolí říkalo. A chtěl, aby se u kostela líbilo hlavně dětem. A to se jemu i jeho následovníkům beze zbytku podařilo.

Vydejte se s námi na prohlídku prostřednictvím magazínu Křížem krajem. Všechny zajímavosti uslyšíte v záznamu – viz odkaz v úvodu článku.

Rozkvetlá zahrada
autor: čan
Spustit audio