Víte, že Klimkovice mají svoje peklo? Jak to tam vypadá, zmiňuje nová kniha pověstí místního kronikáře

27. únor 2019

Legendy o pokladu, o studánkách, které nikdy nevyschnou i o tajných zámeckých chodbách. Lázeňské město Klimkovice má svoji knihu pověstí. Sepsal ji tamní kronikář Jiří Pillich a vycházel přitom z historických faktů i vyprávění starších obyvatel města, které zaznamenal a rozšířil.

S kronikářem Jiřím Pillichem stojíme na nádvoří zámku, kde dělníci při nedávných opravách objevili studnu. „Studna byla objevena v místě, kde ji nikdo nečekal. Čekalo se, že spíš bude někde uprostřed nádvoří. A to, že byla objevena v takovém místě, může dokládat, že je starší než zámek,“ říká kronikář.

Někde v podzemí pod námi by přitom mohly být ukryté truhlice s drahokamy. „Jedna z pověstí se dotýká pokladu, který tady někde v podzemí měl být uložen za vlády Johanky z Bítova. Panovala v první polovině 16. století,“ připomíná Pillich. Podle pověsti poklad pomohou najít neviditelné síly, ale až bude lidem ve městě úplně nejhůř.

Knihu pověstí dosud Klimkovice neměly. Kronikář Jiří Pillich knihu postupně připravoval zhruba tři roky. „Vznikla taková prvotina, kdy se dalo dohromady asi osmnáct pověstí, které se vážou k historii Klimkovic,“ říká. V knize se tak třeba lidé dozvědí, že zdejší rybníky stráží vodník Brekeke Čabrada, i že v části Klimkovic na Hýlově je pekelný důl.

Jiří Pillich čerpal i z knih známé spisovatelky Jarmily Glazarové, která v Klimkovicích žila a ve svých knihách se zmiňovala třeba o místních ševcích.

autor: iha
Spustit audio

Související