Vítkovické strojírny zřejmě čeká insolvence, zaměstnance výpovědi

13. březen 2018
Zprávy , Zprávy

Vítkovické strojírny na sebe tento týden podají návrh na insolvenci. Většina z jejich 650 zaměstnanců dostane výpovědi. ČTK to dnes řekli předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO Ocelové konstrukce Lubomír Mišun a jednatel Vítkovických strojíren Michal Pivoda. Zaměstnanci dosud nedostali výplaty ani za leden.

„Rozhodli jsme se podat návrh na insolvenci, přestože jsme se snažili této situaci zabránit, ale v důsledku posledního vývoje nám nic jiného nezbývá. Úpadku se těžko dá zabránit. Určitě bude následovat propouštění v nemalém rozsahu,“ řekl Pivoda. Rozsah propouštění bude ještě upřesněn, ve hře je více variant. „Snažíme se umožnit pokračování výroby, byť třeba v menším rozsahu,“ řekl jednatel.

Pivoda řekl, že pro vyhlášení insolvence se firma rozhodla po krachu dvoutýdenního jednání s možným investorem. Česká televize uvedla, že do firmy měl vstoupit zakladatel holdingu Czechoslovak Group Jaroslav Strnad, který před dvěma dny oznámil vstup do jiné ostravské firmy, Vítkovic Heavy Machinery ze strojírenského holdingu podnikatele Jana Světlíka.

„Toto jednání se jevilo ještě minulý pátek velmi reálné, v podstatě jsme se dohodli na parametrech. Nicméně v pondělí na závěrečném jednání jsme se nedohodli, bylo nám oznámeno, že jeho zájem již netrvá. Na základě toho jsme dospěli k tomu, že není již jiná varianta než vyhlásit insolvenci,“ řekl Pivoda.

Čtěte také

Do Vítkovických strojíren patří bývalé divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna, které dříve vlastnily Vítkovice Power Engineering (VPE) ze Světlíkova strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group. VPE ale skončily v konkurzu a insolvenční správce pak obě divize prodal. Vítkovice, a. s., které byly mateřskou firmou VPE, tento prodej napadly incidenční žalobou. Soud o ní zatím nerozhodl.

Podle představitelů Vítkovických strojíren je ale tato žaloba důvodem, proč firma nedostala bankovní úvěr a proč nemá na výplaty. „V důsledku žaloby v podstatě bylo znemožněno společnosti získat financování. Protože společnost se rozjíždí, potřebuje na rozjezd poměrně dost kapitálu a bez bankovního financování v podstatě ten rozjezd není možný,“ řekl Pivoda.

Vítkovice, a. s., zodpovědnost za insolvenci Vítkovických strojíren odmítají. „Žalobu jsme podali až čtyři měsíce po tom, co si koupily Kotlárnu a Mostárnu. Sami jsme Vítkovickým strojírnám zadávali zakázky a poskytovali jim služby, za které nám dluží. My sami budeme na insolvenčním procesu ztrácet, takže dávat nám to za vinu je nesmysl. Žalobou bráníme práva všech věřitelů, nejen Vítkovic,“ řekla jejich mluvčí Eva Kijonková.

03109401.jpeg


V podniku se dál vyrábí, zaměstnanci ale už za leden nedostali výplatu, jenom asi tři čtvrtiny z nich zálohu 2500 korun. „Zaměstnavatel nemá prostředky na mzdy za leden, za únor, nemá žádné, jenom na nezbytný provoz. Za březen vznikne další pohledávka ze strany zaměstnanců vůči zaměstnavateli,“ řekl Mišun. Zaměstnanci podle něj asi využijí paragraf 56 Zákoníku práce o okamžitém zrušení pracovního poměru při nevyplacení mzdy.

Pivoda řekl, že insolvenční návrh firma podá právě i s ohledem na zaměstnance. „Samozřejmě bychom chtěli, aby dostali co nejdříve vyplacenu mzdu alespoň od úřadu práce,“ řekl. Mzdy včetně odvodů státu podle Mišuna měsíčně činí zhruba 25 milionů korun.

Zakázky přitom podnik má. „Mostárna je zazakázkovaná, i v Kotlárně se vyrábí, dokonce nám dneska bylo sděleno, že se naváží materiál na další zakázky. To je ohroženo, ale i to, co je rozdělané. Práce je, dělaly se i víkendy, občas nějaká noční, připravovala se další práce, takže je to velká škoda, že se to nepodařilo,“ řekl Mišun.

zdroj: ČTK
Spustit audio