Vítkovská nemocnice chřadla. Teď tam čekají, co udělá nový majitel

2. říjen 2012

Moravskoslezský kraj je od letošního roku chudší o jednu nemocnici. Místo osmi mu jich zůstalo sedm. Tu v Novém Jičíně s pobočkou ve Vítkově na dvacet let pronajal soukromé společnosti Agel. S vysvětlením, že nedokáže zabránit dalším ztrátám a potřebuje silného partnera. Převod těžce nesli hlavně obyvatelé Vítkovska. Před patnácti lety totiž tamní nemocnice poskytovala všestrannou péči, po mnohaletém ořezávání z ní ale moc nezbylo.

Jana Prusková jde právě od jednoho z mála lékařů, kteří ve Vítkově zůstali. Lamentuje, že za většinou musejí narozdíl od minulosti dojíždět.

„Pro některé lidi je to problém. Oni tvrdí, že dojezdnost do Opavy je nějakých 25 minut, ale vůbec neberou v úvahu, jak to tady vypadá v zimě,“ říká paní Prusková.

Lidé ve Vítkově několikrát proti omezování péče protestovali. A báli se i chystaného převodu na soukromou společnost. Sociálně demokratické vedení kraje si změnu i přesto prosadilo. Žezlo Agel převzal 1. ledna.

„Ještě rok zpátky nemocnici hrozil krach. Neměla na zaplacení dodávek zdravotnického materiálu a na zaplacení mezd svých vlastních zaměstnanců. Nám se podařilo během těch devíti měsíců nějakým způsobem tu situaci stabilizovat,“ vysvětluje mluvčí společnosti Agel Hana Szotkowská s tím, že se zavázali, že péči nebudou omezovat.

Lidé ve Vítkově teď doufají, slib splní a jejich malá venkovská nemocnice už nebude dál chudnout. A podle starosty Pavla Smolky (nezávislý) snad přijdou i lepší časy.

„Naším záměrem je, aby když už nebude rozšiřovat lůžkovou kapacitu, tak aspoň ať zvětší počet ambulancí, které tady chybí,“ uvedl starosta.

Zatím lékaři v několika pavilonech v tichém lesoparku ordinují dál tak, jak byli zvyklí.

„Spíš je to ve fázi takového rozkoukávání, hlavně v tom našem regionu, protože asi ten hlavní zájem je v Novém Jičíně, takže tady je zatím takové jakoby klidové období,“ potvrdila primářka interního oddělení Petra Jakubcová.

Venku na lavičce mezitím muž v nemocničním pyžamu chytá zesláblé podzimní sluneční paprsky. „Je tu pěkně, je tu dobře, je tu krásný park. Sestřičky jsou upřímné, je to tu krásné,“ řekl pacient.

Doufá, že k problémům, které Vítkovsko svírají, jako je málo práce, špatná dopravní dostupnost a nevyhovující ekonomická situace, nepřibudou další. A to, že s každým píchnutím budou muset dojíždět desítky kilometrů daleko.

autor: iha
Spustit audio