Vláda chce na silnici I/11 zavést takzvané plovoucí mýtné

9. listopad 2010
Zprávy , Zprávy

Přetížené silnici v Moravskoslezském kraji má ulevit speciální mýtné pro nákladní automobily. Jedná se o pilotní projekt zaměřený jednom úseku silničního tahu I/11. Pomoci může hlavně obcím na Třinecku, které denně zahlcují stovky zahraničních kamionů. Návrhy ministerstva dopravy bude projednávat vláda, začít platit mají příští rok.

Situace na moravskoslezském silničním tahu na Slovensko je tragická, vysvětloval v Praze ministr dopravy Vít Bárta. Zlepšit ji má takzvané plovoucí mýtné.

„Na této komunikaci zpoplatníme mýto speciálně tak, že bude vyšší v dopoledních a v odpoledních hodinách, kdy lidé chodí do práce a z práce, abychom motivovali přepravce k tomu, že po této komunikaci budou jezdit v jiných hodinách,“ vysvětluje ministr.

Na špatnou situaci okolo silnice upozorňují obyvatelé obcí na Třinecku dlouhodobě. Starosta Hrádku Robert Borski poukazuje na řadu tragických nehod.

„Denně projíždějících 25.000 aut je pro Hrádek naprostá katastrofa a velmi negativně nás to tady ovlivňuje. Máme na této cestě spoustu smrťáků,“ dodává starosta Hrádku.

Lidé si nejvíce stěžují na kamiony. Těžká auta hlavně zahraničních dopravců silnici často ucpávají. Protesty proti nim v létě vyvrcholily její opakovanými blokádami. Jejich organizátor, starosta Bystřice Ladislav Olšar plán ministerstva jednoznačně vítá.

„Bude to jedno z opatření, které může omezit provoz kamionů právě v dopravních špičkách, které nám nejvíce komplikují život. A nějaké zvýšení mýtného může přinést i nějaké peníze navíc do Státního fondu dopravní infrastruktury, což může být investováno do opravy silnic,“ říká starosta Olšar.

Experiment ještě musí schválit vláda, ministr Vít Bárta chce návrh předložit kabinetu v nejbližší době. Pokud se plovoucí mýtné osvědčí, může se podle něj rozšířit i na další přeplněné silnice v Česku.

Spustit audio