Vladimír Baar: Pořád jsem chtěl vědět něco navíc…

7. červen 2019

Profesor Vladimír Baar stojí v čele katedry sociální geografie a regionálního rozvoje, která je součástí Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Velmi jednoduše se dá říct, že se zabývá výzkumem odlišností vývojových společenských vztahů v nejrůznějších rovinách v návaznosti na místo výskytu. Že se vám to nezdá jednoduché? Mně také ne. Tato možná poněkud šroubovaná definice vznikla za účelem shrnutí šíře vědeckého záběru Vladimíra Baara do jedné věty.

Sám nejdříve vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě, pokračoval na Karlově Univerzitě v Praze a na Fakultě politických věd a Mezinárodních vztahů Univerzity Matěje Bela v Bánské Bystrici. Docela logickým způsobem se začal okruh jeho zájmu rozšiřovat, pořád jsem chtěl vědět něco navíc, vysvětluje s úsměvem. Velmi důležitá byla pro něj střední škola a setkání s mimořádnými kantory, kteří vedou a zároveň nepřekážejí. Ostatně na profilové fotografii na webových stránkách Ostravské univerzity je umístěn citát Ronalda Reagana: „Obklopte se nejlepšími lidmi, které najdete, delegujte zodpovědnosti a nepřekážejte.“ 

Martin Strakoš: Z určitého pohledu je to město hnusné

Martin Strakoš

Historik architektury, památkář a „Ostravský chodec“ Martin Strakoš bydlí ve Svinově nedaleko železniční tratě.

Vladimír Baar se jako sociální a politický geograf zabývá především Asií, Oceánií a Ruskem. Světovými hegemony se v krátké době stane dvojice USA a Čína, třetím, lehce upozaděným hráčem se stane Rusko, soudí a přidává názor na budoucnost Evropy. A protože působil také na rektorském postu univerzity, jedno z témat, které otevíráme, je úroveň vysokého školství.

Ostravský geograf procestoval kus světa, ale jeho soukromým vesmírem je pěstěná zahrada, které věnuje velkou péči. Volný čas, jež se přece jen občas zázračně objeví, vyplní například studium heraldiky a vexilologie. Ano, i takové slovo padlo v páteční Vizitce s profesorem Vladimírem Baarem.

autor: ele
Spustit audio