Vlaky jen pár metrů od rodinných domů? Vedení Hranic se nelíbí návrh trasy vysokorychlostní tratě

21. leden 2022

Vedení Hranic nesouhlasí s navrhovanou trasou vysokorychlostní tratě Moravská brána. Výhrady má k úseku u místní části Slavíč s tím, že podle připravované studie by vlaky měly jezdit jen pár metrů od rodinných domků tamních obyvatel. 

Zástupci města proto chtějí se Správou železnic jednat. Stavba 65 kilometrů dlouhé tratě z Prosenic do Ostravy má začít v roce 2025. 

„To je ta stodola,“ ukazuje Miroslav Jakeš velkou hospodářskou stavbu u svého domu, která stojí přímo v trase plánované vysokorychlostní tratě. „Jsou to zadní objekty hospodářského stavení, které k tomu baráku neodmyslitelně patří. Mám tam techniku, vybavení a všechno s tím spojené. A když o to přijdete, tak co?“ kýve hlavou Miroslav Jakeš.

Neseznámili nás se záměrem, říká předseda výboru Slavíče

Podle původní studie měla trať vést zhruba o 200 metrů dál od Slavíče, zkrácená je i délka tunelu, který tu má vyrůst. „Tunel je z 850 metrů zkrácený na 500 metrů. Začíná hned za první nemovitosti v obci a ve vzdálenosti zhruba třicet metrů. Je to hrozné, nebyli jsme seznámeni se záměrem, ale až s hotovou studií. Vliv na životní prostředí a obec je znehodnocený,“ tvrdí předseda osadního výboru Slavíč Jiří Trna.

Místostarosta Hranic Daniel Vitonský z hnutí ANO připomíná, že už teď tuto místní část protíná frekventovaná cesta první třídy a železniční koridor. Vysokorychlostní trať proto požaduje posunout dále od obydlených domů. „Úplně ideální stav by byl, kdyby došlo k vymístění stávající tratě, která tam vede a má být modernizovaná, a aby byla takzvaně přimknutá do koridoru VRTky,“ tvrdí Vitovský.

„Chce stavět stát, chce stavět železnice, ale ti lidé tady bydlí. A musí se zohlednit to, že tady byli dříve, než se nakreslí čára na mapě.“
Jiří Trna, předseda výboru Slavíče

Správa železnic o tom s městem chce jednat. „Určitě uděláme maximum pro to, abychom dospěli k nějakému kompromisnímu řešení. Máme zásadami územního rozvoje kraje vykolíkovaný dvousetmetrový pás, ve kterém můžeme hledat finální řešení, které bude přijatelné pro všechny strany,“ slibuje Marek Pinkava, manažer projektu vysokorychlostní tratě.

„Chce stavět stát, chce stavět železnice, ale ti lidé tady bydlí. A musí se zohlednit to, že tady byli dříve, než se nakreslí čára na mapě,“ reaguje na to Jiří Trna.

Zahájení stavby vysokorychlostní tratě Správa železnic stanovila na rok 2025, práce by měly trvat čtyři roky.

autor: kra
Spustit audio