Vlaky v Olomouci zastavil nález podezřelého batohu. Bomba v něm nebyla

1. únor 2016

Policejní pyrotechnici našli v jednom z kontrolovaných vlaků podezřelý batoh. Bomba v něm ale nebyla. Vlakovou soupravu RegioJetu policie odstavila na kraj Olomouce. Po dobu pyrotechnické prohlídky také zastavila dopravu na železniční trati.

„Měli jsme potvrzen jeden nález podezřelého předmětu, a to v jednom z vlaků kontrolovaných v Olomouci. Pyrotechnická služba policie provedla prohlídku podezřelého předmětu, avšak žádnou avizovanou výbušninu nenašla,“ konstatovala mluvčí policejního prezidia Markéta Janovská.

Policisté od rána prohledávali vlaky RegioJetu a Leo Expressu kvůli anonymní výhružce. Opatření se dotklo celkem 14 vlaků, zkontrolovány už byly všechny.

Spoje zastavila policie ve stanicích po celé republice, protože anonym neupřesnil, ve kterém vlaku by bomba měla být.

Evakuováno bylo přes 1000 cestujících. Policisté po anonymovi dál pátrají.

„Po autorovi anonymní výhrůžky pátráme. Z taktických důvodů není možné nic bližšího sdělit,“ řekl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Viníkovi hrozí v tomto případě až pět let vězení.

Čtěte také

Vlaky podle informací na webech dopravců nabraly kvůli prohlídkám zpoždění mezi 30 minutami až 5 hodinami. Nejméně čtyřhodinové zpoždění nabral například spoj z Prahy do Košic.

Obě společnosti už připravují pro cestující odškodnění. Společnost Leo Express chce zaplatit škodu všem, kterých se dotklo víc než 60minutové zpoždění.

Částečnou kompenzaci dostanou i cestující Regio Jetu, kteří jeli mezinárodním spojem z Prahy na Slovensko.

Soukromí železniční dopravci Leo Express a RegioJet provozují v Česku osobní dálkovou dopravu a konkurují v ní státnímu dopravci, Českým drahám. Jezdí převážně na trati z Prahy na Ostravsko, každý z nich také provozuje jeden pár vlaků z Prahy do Starého Města u Uherského Hradiště.

Odstavený vlak u Olomouce (uprostřed), kde našla policie podezřelý batoh. Bomba v něm ale nebyla
Anonym nahlásil bombu ve vlacích RegioJetu a Leo Expressu. Policie spoje zastavuje ve stanicích a prohledává je, kontroluje také cestující
autoři: mik , Eliška Malínská , ako | zdroj: ČTK
Spustit audio