Vodní park Čabárna nedaleko Kladna je jedinečný ekosystém. Můžete si tam zarybařit i odpočinout

24. červen 2022

Návštěvu Vodního parku Čabárna nedaleko Kladna ve Středočeském kraji si užijí nejen ti, kteří touží po zábavě nebo odpočinku v krásné přírodě, ale také milovníci zvířat a především rodiny s dětmi. Navíc si tam můžete do svého jezírka koupit vodní rostliny nebo okrasné ryby a také si vyzkoušet sportovní rybaření.

V létě není nic lepšího, než vyrazit k vodě. Třeba do Vodního parku Čabárna nedaleko obce Brandýsek u Kladna ve Středočeském kraji. Na rozloze 3,5 hektaru tam budeme obklopeni okrasnými jezírky s lekníny a vodními rostlinami a především kaskádou rybníků vybudovaných na Týneckém potoce. Vodní park Čabárna byl založen v roce 1998 a téhož roku byl prohlášen za významný krajinný prvek České republiky.

Přírodní vodní park Čabárna je ve své podstatě soustavou pěti rybníků, která tvoří jedinečný ekosystém. Každý z rybníků má jiný charakter, jiné vodní rostliny a také jinou osádku ryb. Díky přirozeně pročištěné a kvalitní vodě se tu daří i chráněným vodním živočichům a ptactvu. Kolem celé soustavy rybníků vede naučná stezka. Projít se po ní je skutečným zážitkem. Vede totiž nejen v těsné blízkosti vodní hladiny, ale zároveň kolem bujné vegetace, které se tu díky dostatku vláhy opravdu daří.

Chyť a pust!

Mnoho návštěvníků láká do Čabárny i možnost sportovního rybaření. Pokud nemáte s rybolovem žádné zkušenosti, můžete si přímo na místě půjčit vybavení a koupit si i krmivo - podle toho, jakou rybu bude chtít chytit – kapra, amura, tolstolobika nebo štiku, candáta či sumce. Menší ryby nebo naopak ryby trofejní se ale musí vrátit zpět do vody. Ovšem vytáhnout z rybníka například šestnáctikilového kapra rozhodně stojí za to.

Ryby si tu ale můžete užít i jinak než při rybolovu. Místní chov kaprů KOI je vyhlášený a má už třicetiletou tradici. Hned u hlavního rybníka jsou sádky s okrasnými rybami – najdete tu nejen kapry KOI, ale také malé jesetery nebo karasy.

Sádky s okrasnými rybami dodávají areálu jedinečnou atmosféru

Týnecký potok napájí i několik okrasných jezírek, kde se daří vodním rostlinám a leknínům. Dostatek vláhy je tu cítit na každém kroku, vzduch je vodou krásně provoněný a vlhký a na sytou zelenou barvu místí vegetace je radost pohledět.

Zvířátka nejen pro děti

Nedílnou součástí Vodního parku Čabárna jsou i různá zvířata, která jsou pečlivě vybírána tak, aby potěšila především malé návštěvníky. Není tu ovšem jeden zoo koutek, kde by žila všechna pohromadě. Plně se tu respektuje, že i zvířata mají ráda své soukromí. Pokud se projdete celým areálem, objevíte postupně vzácné černé labutě, kterých je jen několik párů v celém Česku, také stříbrné nutrie, mývala, zakrslé králíky, lišku obecnou nebo kamerunské kozy.

Mezi oblíbená zvířata zoo koutku patří mýval

Vodní park je bezbariérový, vstupné je dobrovolné a na procházku kolem romantických rybníků a jezírek můžete přijít i se svými domácí mazlíčky. A pokud si budete chtít odpočinout, k dispozici je tu občerstvení s posezením přímo u vodní hladiny.

Spustit audio