Vodní toky v kraji na řadě míst vystoupaly na třetí povodňový stupeň

14. říjen 2020 14:11, aktualizováno

Vydatné noční deště zvedly hladiny řek na severní Moravě a ve Slezsku. Na devíti místech Moravskoslezského kraje platil dnes okolo 18:00 třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Déšť pozvolna ustává.

Stav ohrožení se po 18. hodině týkal Polančice v Polance, Seziny v Bravanticích, Odry v Odrách, Luhy v Jeseníku nad Odrou, Opavy v Držkovicích, v Opavě a Děhylově a Krasovky v Radimi. Mnohde už hladiny kulminovaly a začaly klesat. První stupeň podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové večer platil na dvaceti místech Moravskoslezského kraje a druhý na deseti.

V kravařské části Dvořisko na Opavsku hrozilo vylití řeky Opavy. Vedení města proto začalo připravovat evakuaci obyvatel asi stovky domů. „Situaci monitorujeme už od noci. Hladina řeky je podle našeho čidla na třetím stupni. Už byla uzavřena komunikace vedoucí přes část Dvořisko,“ uvedla odpoledne starostka města Monika Žídková.

Situaci v Kravařích sleduje i Povodí Odry. „Dvořisko je lokalita, kde vylití hrozí pravidelně. Nyní na řece Opavě máme třetí povodňový stupeň v Držkovicích. V Opavě je druhý. Stejně tak v Děhylově. Předpokládáme, že hladina řeky v Kravařích bude vinou dotoku od Opavy ještě mírně stoupat,“ řekla dnes odpoledne mluvčí povodí Šárka Vlčková.

Vydatné noční deště zvedly hladiny řek na řadě míst severní Moravy. Na sedmi místech Moravskoslezského kraje platil před polednem třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Pršet má přestat až ve čtvrtek.

Výjezdy hasičů

Okolo 580 výjezdů zaznamenali od dnešní půlnoci do 18. hodiny moravskoslezští hasiči. Nejčastěji vyjížděli na Opavsku a Novojičínsku. Čerpali například vodu ze sklepů a lagun, které postupně zaplavovaly třeba i silnice. Například už vyčistili propustek ve Frýdku Místku, kde umožnili odtok vody z dálnice D56.

„Na několika místech v kraji rovněž stavíme hráze z pytlů s pískem pro usměrnění přitékající vody – například v Odrách na Novojičínsku nebo ve Štítině na Opavsku. U žádného ze zásahů neevidujeme zranění nebo výrazně vysokou škodu, popřípadě nějaké velké komplikace,“ doplnil mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Zalité dálniční přivaděče

Kvůli stoupajícím hladinám řeší krajští policisté také problémy na D1 v Bohumíně a Studénce. „Jedná se o nájezd na D1 v bohumínské části Vrbice ve směru na Brno. Ten je uzavřen, je zatopen vodou. Ve Studénce od nádraží je také zatopený dálniční přivaděč. Na obou místech jsou policisté, kteří případně odklánějí dopravu,“ vysvětluje policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Dopravu ale komplikoval také sníh. Kvůli němu na několik hodin vznikla osmikilometrová kolona na silnici I/35 a I/56 ve směru od Horní Bečvy po hraniční přechod Bumbálka. Policisté dopravu na dotčeném úseku odkláněli.

autoři: František Tichý , Tomáš Pika | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související