Vojtěch Rakous: Modche před odvodem

Humoreska Modche před odvodem nás zavede do posledních dnů první světové války a prvních dnů Československa. Kdybychom žili na přelomu 19. a 20. století, patrně bychom si někde v novinách či časopise určitě přečetli některou z  humoresek českožidovského spisovatele Vojtěcha Rakouse. Většina jeho textů se nikdy nedočkala knižního vydání, přestože ve své době byly Rakousovy povídky, zachycující židovskou domácnost na české vesnici, velmi populární. 

Na školních hodinách literatury se o spisovateli Vojtěchu Rakousovi žáci a studenti už mnoho nedovědí. Literární talent v tomto českožidovském spisovateli a publicistovi přelomu 19. a 20 století objevil spisovatel, publicista a politik Jan Herben, který ocenil Rakousův pozorovatelský talent a schopnost trefně pojmenovat viděné. Právě Jan Herben taky vymyslel Adalbertu Östreicherovi, povoláním prodavači obuvi, český pseudonym Vojtěch Rakous.

Rakousovy humoresky z prostředí židovských obyvatel českého venkova se postupně staly velmi populární a ústřední manželská dvojice povídek – Rézi a Modche - vlastně nesmrtelnou. Rézi a Modche se dostali nejen na stránky knih, ale také na jeviště a dokonce i na filmové plátno – v roce 1926 natočil Přemysl Pražský film Modche a Rézi. Rakous přitom zřejmě jako první ve svých povídkách zachytil židovský venkov v Čechách svého dětství. Přestože prózy Vojtěcha Rakouse  dosáhly ve své době značné čtenářské obliby, více než polovina jeho textů se nikdy nedočkala knižního vydání a dodnes zůstává rozptýlena na stránkách tehdejších periodik.

„Vojtěch Rakous, „napsal spisovatel, novinář a politik Jan Herben, „dal nám svým literárním dílem zprávu takřka o nové zemi, o které většina z nás ničeho nevěděla, a objevil české literatuře novou oblast citů, do které před ním nikdo nevnikl a která by také nežidu zůstala uzavřena a neviděna….Vylíčil nám, jak nějakého půl milionu židů žije v rodině, jak židé pohlížejí na sebe sami a jak na křesťanské obyvatelstvo, mezi nímž žijí… To je nové a cenné. Tím Rakous rozhojnil materiál literární, jako by byl objevil nový kraj, a to je také nezmařitelný dar českožidovství, jež dalo české literatuře.“

Humoresku Modche a Rézi pro rozhlas upravila Eva Lenartová, v režii Tomáše Jirmana, se kterých technicky spolupracovala Hana Plecháčková, účinkují Anna Cónová, Alexandra Gasnárková, Stanislav Šárský a Stanislav Malý.

autor: ele
Spustit audio