Volby jsou tady. Rozhodování o nových vládcích radnic začíná

5. říjen 2018 05:00

V celém Česku v 14:00 odstartuje dvoudenní volební maraton. V Moravskoslezském kraji budou lidé vybírat své zástupce na radnici v 1307 volebních okrscích. V částech Opavska, Ostravska a Karvinska navíc voliči budou rozhodovat i o třech nových senátorech.

Volby do senátu se týkají částí Ostrava město, Opavy a Karviné. V Ostravě lidé mohou vybírat z devíti, v Opavě ze sedmi a v Karviné pak z osmi kandidátů. Případné druhé kolo se pak bude konat o týden později a postupují do něj dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola a to v případě, že v prvním kole žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu.

Lidé můžou svůj hlas odevzdat do dnešní 22. hodiny. Zítra pak od 8. do 14. hodiny. Po uzavření volebních místností začnou okrskové komise sčítat hlasy a následně konečné výsledky zpracuje a oznámí Český statistický úřad.

Krajský úřad v danou chvíli nezaznamenal žádný závažný problém s rozvozem a roznáškou volebních lístků ani v rámci příprav neřešil žádnou stížnost. Jeho pracovníci budou na průběh hlasování po oba dny dohlížet přímo v terénu.

autor: stj
Spustit audio