Vrácení majetku šlechtického rodu Kinských

6. srpen 2003
Pod kůži

Nebývalý rozruch, až hysterii vyvolalo nedávné vracení majetku šlechtického rodu Kinských. Šlo o jeden a půl hektaru pozemku na Ústeckoorlicku. Šestašedesátiletý František Oldřich získal také polnosti s rybníkem a lesem na Choceňsku.

Podle všeho má dnes i šanci na získání pozemku v Národním parku České Švýcarsko a stejně tak i palác Kinských na Staroměstském náměstí. Přitom z dostupných dokladů vyplývá, že má mít německé občanství po rodičích a podle Benešových dekretů mu tak majetek nepatří. Nic na tom nemění ani to, že mu v době, kdy pozemky sdělil po svém dědečkovi, bylo kolem dvou let. více v reportáži redaktora České televize Pavla Janošce.

Redaktor (Pavel Janošec): Právní zástupce Františka Oldřicha Kinského podal sto padesát sedm žalob na přiznání vlastnických práv. média hovoří o majetku v hodnotě čtyřiceti miliard korun. Částka je však sporná. Skutečná hodnota je velmi obtížně vyčíslitelná. Ve hře jsou zámky, nemovitosti, lesy, zemědělská půda. Informace doplňuje Kinského právní zástupce Jaroslav Čapek.

Host (Jaroslav Čapek): Ve městě Choceň jde především o ten zámek, přilehlý park, o pivovar, který již neslouží svému účelu. Pak jsou tam již také rozsáhlejší lesy.

Redaktor (Pavel Janošec): Ještě loni některé soudy evidentně nepochybovaly o tom, že žalobce František Oldřich Kinský je německé národnosti a že na majetek právo nemá, protože je Němec. Od roku 2001 se ale František Oldřich Kinský může vykazovat osvědčením o státním občanství České republiky. Doklad, že své československé občanství od narození nepozbyl, mu vydala matrika Městského úřadu Prahy jedna. Tam nám řekli, že veškeré potřebné doklady, jako dotazníky, čestná prohlášení nebo například i domovský list otce nebo i dědy Kinský doložil. O tom dále hovoří profesor Václav Pavlíček z Katedry ústavního práva Univerzity Karlovy.

Host (Václav Pavlíček): Jak to dělala paní matrikářka, nevím, ale vím zcela jistě, že to byl ten problém údajného dokladu o pasu, který měl použít při cestě do Argentiny. Nemohl mít pas československý v době, když Československo nebylo.

Redaktor (Pavel Janošec): Podle advokáta Aleše Pejchala si kníže Kinský opatřoval osvědčení o nepřetržitém československém občanství proto, aby prokázal, že nebyl německé národnosti. Případ vydání dokladu prošetřovala i Policie. Pochybení neshledala a případ odložila. Přesto dohady o oprávněnosti udělení osvědčení trvají. Vydání osvědčení zpochybňuje i ministr kultury Pavel Dostál.

Host (Pavel Dostál): On měl jiné datum narození v křestním listě, jiné datum narození například v tom pase. Ve své podstatě ten pas mu byl vydán ještě v době, kdy ještě vůbec nebyl na světě. V současné době Pražské státní zastupitelstvo prověřuje, zda dostal pan Kinský toto potvrzení v souladu s právním řádem České republiky.

Redaktor (Pavel Janošec): Ať ale bude závěr zkoumání jakýkoliv, zřejmě neovlivní průběh dalších soudních sporů. V těch totiž nejde o státní občanství, ale o národnost Františka Oldřicha Kinského. Kinského právní zástupce Čapek tvrdí, že se jeho klient navíc prokazuje nabývacími tituly a listinami z dědického řízení, které nebylo zpochybněno. V tomto vedení sporu tak vidí paradox právní zástupce města Choceň Pavel Stratílek.

Host (Pavel Stratílek): Jestli byl německé národnosti, jestli byl zrádce či nepřítel národa, to by se prakticky vůbec v tomhle řízení neposuzovalo.

Redaktor (Pavel Janošec): Spor o majetek spojený se jménem Kinský tedy pokračuje. Pokud obstojí dosavadní argumenty žaloby, čeká české soudy nová vlna žádostí o majetek.

Moderátor (Michal Fila): Reportáž o restitučních nárocích šlechtického rodu Kinských uvidíte také v televizi, a to dnes večer v pořadu Klekánice ve dvaadvacet hodin na ČT1.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu