Vratimov se zbavil své největší ekologické zátěže. Tisíce tun kalů z Ostrama zlikvidovaly spalovny

2. listopad 2018 12:00

Ve Vratimově si lidé nejen oddechli, ale zároveň i zhluboka nadechli čerstvého vzduchu. Prakticky z centra města totiž zmizela velká hromada ropných kalů. Zapáchající ropný odpad po ostravské chemičce Ostramo tam ležel osm let. Teď už na místě pracují jenom pracovníci laboratoře, kteří zjišťují, nakolik zůstala půda pod hromadou znečištěná.

Uprostřed plochy velké asi jako polovina fotbalového hřiště kopou dva muži v kombinézách krumpáčem v hrubém štěrku mělkou díru. „Provádíme tady odběr, děláme pět směsných vzorků,“ vysvětluje pracovnice akreditované laboratoře ALS Czech republic.

„Poprvé, když jsme tady přišli, byla tady velká černá zapáchající hromada,“ vzpomíná na svůj první dojem Lubomír Jati z firmy SUEZ, který měl likvidaci kalů na starosti. „Postupně jsme materiál s pomocí strojů rozebírali, byly tady dva bagry. Jeden sloužil jako jakési síto, druhý nakládal materiál do vagonů,“ dodává.

Nicméně pořád je tady trochu cítit zápach. „Lokalita není perfektně v nějakém neporušeném stavu, jsou tady štěrky, které zřejmě v sobě ještě nějaké zbývající mikročástice obsahují. Zápach tady bude nějakou dobu ještě zřejmě cítit,“ vysvětluje Lubomír Jati.

Ve Vratimově se ještě před osmi lety míchaly kaly z ostravské chemičky Ostramo s vápnem a černouhelným prachem. Pak ale jedna z firem zkrachovala a práce se zastavily. K hromadě kalů se od té doby nikdo nehlásil. Teprve vloni vybral kraj firmu, která většinu kalů naložila do železničních kontejnerů a odvezla ke spálení.

Vratimovské laguny by měly být zlikvidovány v první polovině příštího roku

„Byly odváženy vlaky do tlakové plynárny ve Vřesové na Sokolovsku. A ty větší granule, které tady vznikaly, byly dávány na hromadu a až po určitém množství odváženy tady do SUEZu, což byl jeden ze zhotovitelů projektu v Ostravě-Mariánských Horách,“ říká náměstkyně moravskoslezského hejtmana Jarmila Uvírová (ANO).

Kraj za likvidaci vratimovských kalů zaplatil 40 milionů korun. Pokud budou odebrané vzorky v pořádku, práce na likvidaci kalů skončily.

Prázdná plocha po hromadě kalů u Vratimova
autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související